Kínai hekkerek hónapokig csücsültek amerikai szolgáltatók rendszereiben, és figyelgették a netezők millióit

2024. augusztus 27. – 21:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai kormány támogatta hekkerek az elmúlt hónapokban mélyen behatoltak az amerikai internetszolgáltatók rendszereibe, hogy adatokat szerezzenek a felhasználóikról – írja a Washington Post.

A szokatlanul agresszív, ám kifinomult támadások célpontja legalább két nagy, több millió ügyféllel rendelkező szolgáltató volt, de rajtuk kívül több kisebb szolgáltató ügyfeleinek adataihoz is hozzáfértek – mondták az ügyre rálátó források.

„Kína részéről ugyan mindennaposak az ilyen ügyek, de ez nagyságrendekkel rosszabb eset a korábbiakhoz képest” – mondta a lapnak Brandon Wales, aki a hónap elejéig a Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynökség (CISA) igazgatója volt.

Bár eddig még nem bizonyított, hogy a behatolások célja a hírszerzésen kívül más lett volna, de az alkalmazott technikák emlékeztetnek arra, amiket a Kína által támogatott hekkerek használtak tavaly, amikor a csendes-óceáni kikötőkben lévő infrastruktúrához próbáltak hozzáférni. Kína akkor zavart akart kelteni, illetve meg akarta akadályozni az amerikaiak Tajvanra küldendő csapat- és fegyverszállításait egy konfliktus esetén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!