Mindennap egy harcsa a halált távol tartja

2024. augusztus 25. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

A peszketáriánus-vegetáriánus étrend csökkenti a legjobban a halál esélyét az idősebbeknél – írja egy friss kutatás alapján az EurekAlert. A középkorúak számára a sima vegetáriánusság segíthet tovább élni, de amint elérik a 80-at, ez a segítség eltűnni látszik, így érdemes bevinni más tápanyagforrásokat is.

A Loma Linda Egyetem kutatói több mint 88 ezer hetednapi adventista felekezetű amerikai és kanadai tesztalany hosszú távú egészségfelméréséből készült adatait vizsgálta, amihez tartozott nagyjából 12 500 haláleset is. A 2002 és 2007 között induló, majd 2015-ig követett kutatás adatait rendszeresen használják más vizsgálatok során.

Az eredmények alapján a vegetáriánus adventistáknál átlagosan 12 százalékkal volt alacsonyabb a halál esélye, mint a nem vegáknál, bár a különbség étrendenként változó volt. A halat még evő peszketáriánus-vegetáriánusoknál jött ki a legjobb eredmény, 18 százalékkal csökkent a rizikófaktor. A második legegészségesebb étrendnek a tejet és tojást fogyasztó vegetáriánusság tűnik, 15 százalékkal alacsonyabb rizikóval, a vegánok viszont csak 3 százalékkal álltak jobban, mint a mindenevők. Ennél a csoportnál a nemek között is találtak különbséget: a férfiak számára jótékonyabbnak bizonyult a vegánság, mint a nők számára.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy ugyan a hagyományos vegetáriánusok a középkorukban alapvetően alacsonyabb rizikófaktorhoz jutottak, de ez az előny 80 fölött átfordult arra, hogy kicsit megemelkedett az idegrendszeri zavarok (demencia, Parkinson-kór) kialakulásának esélye.

„Összességében ez az egyik legvilágosabb adat arra vonatkozóan, hogy az amerikai vegetáriánusok nagyobb védettséget élveznek a korai halálozással szemben, mint a nem vegetáriánusok”

– összegezte az eredményeket Gary Fraser, a tanulmány vezető szerzője.

Bár a címben természetesen csak a rím kedvéért nevesítettük a halak közül a harcsát, tartozunk egy kis pontosítással: cikkünk megjelenése után egy olvasónk jelezte, hogy „a cikk címe kicsit félrevezető, mert az adventisták pont nem eszik meg a harcsát, mert pikkelytelensége miatt »tisztátalannak« minősül, és az adventisták erre odafigyelnek (lásd például itt a 10. pontot)”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!