Veszélyes küldetésre indulnak a SpaceX űrhajósai

2024. augusztus 20. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a floridai Kennedy Űrközpontba, és elkezdte az augusztus 26-i start előtti felkészülést a SpaceX Polaris dawn űrmissziójának négy fős legénysége. Az űrutazás vezetője és finanszírozója Jared Isaacman online milliárdos, a csapat további tagjai a pilóta Scott „Kidd” Poteet, és a SpeceX két mérnöke, Anna Menon és Sarah Gillis.

A legénység öt napot tölt majd egy Dragon űrkapszulában, és messzebbre távolodnak a Földtől, mint a NASA Apollo-programja óta bármilyen űrhajós. Az űrjármű 1400 kilométeres magasságban áll majd Föld körüli pályára, itt már elég komoly a sugárzás, amitől meg kell védeni az asztronautákat. Ez is a misszió fő célja: a hosszabb űrutazásokhoz szükséges biztonsági berendezések tesztelése.

Az űrhajósok űrsétát is fognak tenni, ez az egész misszió legkockázatosabb része. A Dragon ugyanis nem rendelkezik olyan légzsilippel, mint a Nemzetközi Űrállomás, így az űrkapszulát úgy, ahogy van, kinyitják, és kiteszik az űrbeli körülményeknek. Bár csak ketten mennek konkrét űrsétára az űrhajón kívülre, a benn maradók is ugyanolyan körülmények között lesznek majd.

A Polaris Dawn küldetést két és fél éve készítik elő, a SpaceX külön űrruhát tervezett az utazáshoz, ami most fog először éles helyzetben bemutatkozni. Isaacman azt nyilatkozta, tisztában vannak a küldetés kockázataival, de ha sikerrel járnak, az komoly előrelépést jelenthet a privát űrutazások világában, a komoly, felfedező űrrepüléseknél, és az egyelőre az extrém luxus csúcsának számító űrturizmusban is.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!