Ennyi égi jelenség el se férhet egy képen

2024. augusztus 20. – 18:03

Ennyi égi jelenség el se férhet egy képen
Fotó: Josh Dury

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen ritka és rendkívüli égi jelenséghalmazt sikerült lefotóznia augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka Josh Dury fényképésznek. A Space.com cikke szerint ő csak a Perszeidák nevű meteorrajt akarta lekapni, bár elég festői helyen, a nagy-britanniai Corfe váránál.

A meteorok mellett a fotón is megjelent a sarki fény tüneménye, valamint egy ritka légköri fényjelenség, a SAR-ív (ez a sub auroral arc vagyis sarki fény alatti ív rövidítése, amiről bővebben itt, a National Geographic oldalán lehet olvasni; ez a jelenség is a napkitörések egyik következménye). Az már csak hab a tortán, hogy az Androméda- és a Triangulum-galaxisokat is elcsípte. Dury így fogalmazott a fotóról:

„Ha arra gondolunk, hogy olyan sok minden történik a csillagászati ​​szcénán azon az estén, amikor az Androméda- és a Triangulum-galaxisok is láthatók, ezt határozottan egyszeri fényképpé teszi az életben.”

A fotós már május 10-én kimerészkedett a Corfe-várhoz, akkor épp egy G5-ös erejű, látványos északi fényt örökíthetett meg. De aztán pár napra rá, megint alkalmasnak tűntek a körülmények egy jó fényképhez, ismét kiment a terepre. A Perszeidákra számított, de a hullócsillagok mellett ilyen látványos aurórára nem. Aztán felerősödött a sarki fény, hullottak a csillagok, és elkészült a fotó. A SAR-ívet pedig már a nyers fotók visszanézésekor szúrta ki a képen (amit szabad szemmel nem lehetett látni).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!