Az amerikai választások előtt lőtte le a Meta az álhírkövető eszközét

2024. augusztus 16. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió hivatalosan is felkérte a Metát, hogy adjon részletes akciótervet arra, hogyan fogja a CrowdTangle kiiktatása után nyomon követni a felületein terjedő álhíreket, írja az AFP.

A CrowdTangle augusztus 14-ével szűnt meg, dezinformáció-kutatók szerint az eszköznek elengedhetetlen szerepe volt a Facebookon és Instagramon terjedő álhírek követésében. A Metát sokan kritizálták azért, hogy megszüntette a CrowdTangle-t, különösen azért, mert az Egyesült Államokban zajló választások előtt tette ezt meg.

Az Európai Bizottság a felhívást az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya (DSA) nyomán küldte el a Metának. A blokk április végén hivatalos vizsgálatot indított a Meta ellen, a Bizottság szerint a Meta megtévesztő reklámokkal, politikai tartalmakkal kapcsolatos szabályaival és gyakorlatával indokolta a vizsgálatot. Már ekkor felmerült, hogy jogsértő lehet, hogy az európai parlamenti választások előtt nincs hatékony, harmadik fél által biztosított, valós idejű, a civil párbeszédet és a választások figyelemmel kísérését biztosító eszköz. Az erre alkalmas CrowdTangle-t épp leépíti a Meta, és nem is pótolja mással.

Az EU szeptember 6-ig adott haladékot a Metának ahhoz, hogy részletes tervet mutasson be a CrowdTangle pótlására, és arra, hogyan kíván hozzáférést biztosítani kutatóknak a platformok dezinformációs adataihoz.

„A Bizottság konkrétan a Meta Content Libraryről és alkalmazásprogramozási felületéről (API) kér információkat, beleértve azok jogosultsági feltételeit, a jelentkezési folyamatot, valamint a hozzáférhető adatokat és funkciókat” – áll a bizottság közleményében.

A CrowdTangle-re évek óta támaszkodtak azok a kutatók és újságírók, akik valós időben akarták nyomon követni az összeesküvés-elméletek és a gyűlöletbeszéd terjedését a Meta tulajdonában lévő platformokon.

Azok a szervezetek, amelyek a Meta harmadik féltől származó tényellenőrző programja részeként követik a dezinformációt, továbbra is hozzáférnek a Content Libraryhoz, de az új eszköz nem lesz elérhető a profitorientált média számára.

Az év elején a nonprofit Mozilla Alapítvány nyílt levélben arra figyelmeztetett, hogy a CrowdTangle leállítása közvetlen veszélyt jelent a választások integritására nézve, és felszólította a Metát, hogy tartsa meg azt legalább 2025 januárjáig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!