Kihalás szélén lehet a banán

2024. augusztus 16. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kihalás szélén áll a banán a Fusarium oxysporum nevű gombás kórokozó miatt, olvasható a Massachussetts Amhersti Egyetem sajtóközleményében. Az egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsapatnak azonban van ötlete arra, hogyan lehetne megállítani a terméspusztulást.

A mai banánok már nem ugyanazok, mint amit a nagyszüleink ettek: a Gros Michel banánok gyakorlatilag kihaltak az 1950-es években a fuzáriumjárvány miatt. Ma a legnépszerűbb banánfajta a Cavendish, ami ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint amilyen a Gros Michel volt. Nagyjából negyven évig a Cavendish szépen termelődött a monokulturális ültetvényeken, és ez adja ma a világ kereskedelmi banántermelésének jelentős részét.

Az 1990-es években azonban ezt a fajtát is elérték a betegségek, amelyek Délkelet-Ázsiából Afrikába és Közép-Amerikába terjedtek át.

„Az elmúlt tíz évet azzal töltöttük, hogy tanulmányozzuk a banánpusztulás újabb hullámát” – mondta Li-Jun Ma, a tanulmány vezető szerzője. Ma a Fusarium oxysporum szakértője, ami tulajdonképpen nem is egyetlen gombafaj, hanem több száz különböző faj együttes neve. A fajták törzsspecifikus járulékos génekkel fejlődtek a közös maggenom mellett, a kutatók pedig most már tudják, hogy a Cavendish banánokat fertőző gomba nem abból a törzsből fejlődött ki, ami az 1950-es években elpusztította a banántermés jelentős részét. Úgy tűnik, hogy az új törzs virulenciáját néhány járulékos gén okozza, amelyek a nitrogén-monoxid termelődésével kapcsolatosak, ez lehet a kulcsa annak, hogy a kórokozó terjedését megállítsák.

A most pusztító gombát a tudósok TR4-nek nevezték el. A kutatók még nem tudják pontosan, hogy a nitrogén-monoxidos szál hogyan járul hozzá a fertőzéshez, azt meg tudták állapítani, hogy a virulenciája nagymértékben csökkent, amikor a nitrogén-monoxid termelését szabályozó gént kiiktatták.

A kutatók viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy a banántermelés jelenlegi legnagyobb problémája a monokulturális termelés a különböző banánfajták területén is: ha egy hatalmas kereskedelmi terményben nincs sokféleség, az a kórokozók könnyű célpontjává válhat. Ezen lehet segíteni, ha többféle banánt vásárolunk, és nem egyedül a Cavendishre szorítkozunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!