A Vezúv kitörésének két újabb áldozatát találták meg régészek Pompejiben

2024. augusztus 13. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Régészek rátaláltak a Vezúv ókori kitörésének két újabb áldozatára Pompejiben, írja a CBS News.

A Pompeji Régészeti Park közleménye szerint az ásatásokon dolgozó régészek egy férfi és egy nő csontvázát találták meg, akik valószínűleg a hálószobájukban estek csapdába, amikor a házuk többi része megtelt a vulkáni törmelékkel. A nő csontvázára az ágyon találtak rá. Egy kisebb kincsesláda volt nála, amely arany-, ezüst- és bronzérméket, valamint néhány ékszert, köztük egy pár arany és gyöngy fülbevalót tartalmazott.

A régészek a Pompeji IX. régiónak nevezett városrészben fedezték fel a csontvázakat, ez a terület eddig nagyrészt feltáratlan volt. A régió egyike annak a kilenc városrésznek, amely az ókori metropoliszt alkotta. Fénykorában Pompeji egy prosperáló, 13 ezer lakosú város volt Nápolytól 23 kilométerre délkeleti irányban, de Kr. u. 79-ben gyakorlatilag az egész település elpusztult, amikor a Vezúv kitört.

A forró vulkáni hamu és törmelék olyan gyorsan zúdult rá városra, hogy nagyon sokan nem is tudtak elmenekülni előle. Akit ez a piroklaszt ár betemetett, az valószínűleg előbb égett halálra, mint hogy megfulladt volna, erre utal több megtalált áldozat testhelyzete. A hamu elfedte a testeket és megszilárdult, az évszázadok során pedig a lágy részek elbomlottak, és a kőzetben ember formájú üregek képződtek. Pompeji feltárásakor a régészek több ilyen üreget is találtak, a jobb állapotúakba gipszet fecskendeztek, és a kapott öntvényekkel tulajdonképpen az áldozatok utolsó pillanatát tudták megörökíteni.

Pompejiben egyébként már 1750 körül elkezdődtek régészeti munkák, azóta több mint ezer ember maradványait találták meg a régészek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!