Egy terrorizmus elleni szervezet szerint perceken belül lehet szélsőséges videókat találni az X-en

2024. augusztus 12. – 07:26

Másolás

Vágólapra másolva

A terrorizmus Elleni Globális Internetes Fórum (Global Internet Forum to Counter Terrorism) szerint az X jelenleg az a közösségi platform, ahol a legkönnyebb például Hamász-videókat megtalálni, írja a Reuters a The Sunday Times-ra hivatkozva. A Community Security Trust jótékonysági szervezet kutatói 10 percen belül találtak propagandavideókat az X-en a Hamásztól, a Hezbollah-tól és a Palesztin Iszlám Dzsihádtól is.

A GIFCT jelenleg igencsak aggódik amiatt, hogy az X igazgatótanácsi tagja a szervezetnek, ahogy a Facebook, a Microsoft, az Alphabet és a YouTube is. A szervezet szerint az X szélsőségesekkel kapcsolatos tevékenysége aláássa a csoport hitelességét.

A The Sunday Times szerint a GIFCT független tanácsadó bizottságának 2023-as éves jelentésében volt egy nyilatkozat, ami erről értekezett. A szervezetet „egyre nagyobb aggodalommal tölti el” az online bizalomé s biztonsági képességek jelentős romlása bizonyos platformokon.

Musk visszaengedte a korábban letiltott szélsőségeseket az X-re, megengedte, hogy bárki kaphasson hitelesítő kék pipát, aki fizet érte, és elbocsátotta tartalommoderáló csapatának nagy részét. Musk célja saját bevallása szerint az, hogy az X-et a szólásszabadság platformmá alakítsa, egyelőre azonban ez inkább káros, mint hasznos.

A GIFCT 2017-ben jött létre az Egyesült Államok és az európai kormányok nyomására. A The Sunday Times szerint a szervezet egyik alapító tagjaként megnevezett X most már korábban felajánlott anyagi felajánlásait sem tudja teljesíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!