14 éve hímek nélkül él, mégis szaporodott két nőstény csillagos cápa Olaszországban

2024. augusztus 7. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Hímek nélkül szaporodott két, olaszországi akváriumban tartott nőstény cápa, a jelenség egy új tanulmány szerint fontos túlélési mechanizmusra utalhat olyan fajoknál, amelyeknél folyamatosan csökken a hímek száma, írja a Live Science.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerzői két nőstény csillagos cápa szaporodását vizsgálták, az állatok az elmúlt 14 évet hímek nélkül, az olaszországi Cala Gonone akváriumban töltötték. Ennek ellenére 2020 óta mindkét nőstény cápának születtek utódai. A kutatócsapat emiatt DNS-mintát vett az állatokból, és kiderült, hogy az utódok génjei az elemzett markercsoportban megegyeztek az anyjukéval.

A jelenség a kutatók szerint fakultatív partenogenezisre, más szóval „szűznemzésre” utal. (A kifejezés azt a folyamatot írja le, amikor egy petesejtből megtermékenyítés nélkül fejlődik utód). A hímek nélküli szaporodás viszonylag ritka a gerinceseknél, de hüllőknél, így például krokodiloknál és vízikígyóknál már megfigyelték.

A fakultatív partenogenezis, vagyis a szexuális és aszexuális szaporodás képesség létezését már ismerték, de ennél a cápafajnál dokumentálták először. A kutatók szerint felfedezésük azért is jelentős, mert a szűznemzés fontos túlélési mechanizmust jelenthet az olyan vadon élő populációkban, amelyeknél folyamatosan csökken a hímek száma.

A közönséges csillagos cápák sebezhető státusszal szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Az illegális halászat miatt veszélyeztetett faj általában a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán keleti részén fordul elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!