Amerikai kutatók megállapították, hogy a macskák is gyászolhatnak

2024. augusztus 7. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az oaklandi egyetem kutatói az Applied Animal Behaviour Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban arra keresték a választ, hogyan reagálnak a macskák más háziállatok halálára. A Guardian szerint a gyakran zárkózottnak és szeszélyesnek titulált macskák a gyász jeleit mutatják, ha a környezetükben meghal egy másik állat – még a kutyák esetében is.

A kutatás során vizsgált állatok gazdái arról számoltak be, hogy voltak olyan macskák, amelyek nehezen aludtak el, nem ettek, nem játszottak, vagy sokkal távolságtartóbbak voltak a gondozóikkal. A tanulmány szerzői szerint az eredmények megkérdőjelezik azt a tévhitet, hogy a macskák antiszociálisak. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a veszteség élménye általános lehet.

„Kevésbé foglalkoztak alvással, evéssel és játékkal, inkább az emberek és más háziállatok figyelmét keresték, elbújtak, egyedül töltötték az időt, és úgy tűnt, hogy elveszett társaikat keresik” – mondták a Guardiannek a tanulmány szerzői.

A lap azt írja, hogy a gyász jól ismert jelenség az állatvilágban. Az elefántok, a delfinek és a csimpánzok például őrzik társaikat a haláluk után. Egy olasz kutatók által készített tanulmány arra is rámutat, hogy a kutyák viselkedése is megváltozik, ha meghal egy másik kutya a háztartásban.

Az oaklandi egyetem munkatársai szerint a macskáknál a gyász nem ilyen egyértelmű. „A kutyákkal ellentétben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a macskák zárkózottak és antiszociálisak” – mondta Jennifer Vonk, a tanulmány egyik társszerzője. Hozzátette, hogy szerinte eddig rosszul jellemezték a viselkedésüket.

A tanulmány szerint a macskák annál mélyebben érintettek a társuk halálában, minél hosszabb ideig éltek velük. Amennyiben sok időt töltöttek együtt, jobban gyászolták az elhunyt társukat. Ugyanakkor az nem volt hatással a viselkedésükre, ha látták a háziállat halálát.

Bár a tanulmány alátámasztja, hogy a macskák gyászolnak, van egy másik magyarázat. A szerzők szerint a gazdik kivetíthették a saját fájdalmukat a macskáikra, és emiatt számolhattak be háziállataik viselkedésének drasztikus változásáról – írja a Guardian.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!