Gyakoribb lehet a Covidot okozó koronavírus a vadállatokban, mint eddig hittük

2024. augusztus 4. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai kutatók szerint a SARS-CoV-2, vagyis a Covid-19-et okozó vírus elterjedtebb lehet a vadon élő állatok között, mint eddig hittük, írja a phys.org. A kórokozót hat gyakori háztáji fajban mutatták ki, a vírussal való korábbi kapcsolatra utaló antitesteket pedig öt fajban találták meg, a kitettség aránya fajtól függően 40-60 százalék között mozog.

A vadon élő állatok genetikai vizsgálata megerősítette a SARS-CoV-2 jelenlétét, és olyan egyedi vírusmutációk létezését is, amelyek származási vonala szorosan megegyezett az akkoriban az emberekben keringő variánsokkal, ami tovább támogatja az elméletet, hogy a vírus emberről állatra is átugorhat.

A Virginia Tech kutatása szerint a legnagyobb expozíciót a túraútvonalak és nagy forgalmú nyilvános területek közelében mérték, ami arra utal, hogy a vírus emberről terjedt a vadvilágra. A tudósok azonban hangsúlyozták: nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus állatokról emberre terjedne, és az embereknek nem kell tartaniuk a vadon élő állatokkal való érintkezésektől.

A kutatók 23 fajból származó mintát teszteltek aktív fertőzésekre utaló jelekre és korábbi fertőzésekre utaló antitestekre. A vírust amerikaiegerekben, oposszumokban, mosómedvékben, ürgékben, nyulakban és denevérekben találták meg. Az egyik oposszumból izolált vírus olyan vírusmutációt tartalmazott, amelyeket korábban nem jelentettek, és amelyek potenciálisan befolyásolhatják a vírus emberre és immunválaszra gyakorolt hatását.

A SARS CoV-2 fertőzést korábban más vadon élő fajokban is azonosították, elsősorban szarvasokban és nyércekben. A Virginia Tech tanulmánya jelentősen kibővíti a vizsgált fajok számát. Az adatok azt sugallják, hogy a vadon élő állatok széles körben kitettek a vírusnak, és az érintkezési pontok azok, ahol nagyobb az emberi forgalom, és nagyobb az esélye annak, hogy egy potenciálisan fertőzött ember vadállattal találkozzon. A kutatás során a helyszíneket úgy választották ki, hogy össze tudják hasonlítani a vírus jelenlétét az állatokban olyan helyeken, ahol különböző szintű emberi tevékenység zajlik, a városi területektől a távoli vadonig.

A kutatók nem biztosak abban, hogyan terjed a vírus az emberről állatra. Az egyik lehetőség a szennyvíz, de a Virginia Tech tudósai úgy vélik, hogy a szemetesedények és az eldobott élelmiszerek valószínűbb források.

A kutatók szerint a mutációk megfigyelését folytatni kell, és további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a vírus hogyan terjed át az emberről a vadon élő állatokra, hogyan terjedhet egy fajon belül, és esetleg egyik fajról a másikra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!