A Suno válogatás nélkül hörcsögölte össze a zenegyártó MI betanításához használt dalokat

2024. augusztus 3. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligenciás (MI) zenegyártó Suno beismerte, hogy nem válogattak, amikor a modell betanításához használt dalokat szedték össze – írja a 404 Media. A techcég ezt egy hatalmas szerzői jogi per során ismerte be.

„Nem titok, hogy a Suno modelljének több tízmillió felvételen végzett betanítása feltehetően olyan felvételeket is tartalmazott, amelyek jogai a jelen ügy felperesei tulajdonában vannak”

– írták.

Hogy milyen felvételeket? „Lényegében minden olyan elfogadható minőségű zenei fájlt, amely elérhető a nyílt interneten.” Ez persze nem meglepő: ahogy írtuk, ügyes promptolással egészen összetett darabokat is össze lehet rakni. Erről és a zeneiparra gyakorolt várható hatásáról itt írtunk bővebben.

Mindenesetre látszik, hogy ahogy a többi nagy MI-s cégnél, úgy a Sunonál is az az üzleti elképzelés, hogy – nézőponttól függően – kölcsönveszik vagy ellopják más előadók sok esetben szerzői jogi védelem alatt álló zenéit, amikkel aztán kiképzik az MI-jüket, hogy később valószínűleg az emberi művészekkel is felvegye a versenyt.

Ezt a cég egy pillanatra sem tagadja, viszont ők máshogy látják: szerintük ez a betanítási módszer az úgynevezett méltányos használat (fair use) alá esik, amely a véleménynyilvánítás szabadsága érdekében lehetővé teszi a jogvédett tartalmak szabad felhasználását, így kompenzáció és engedély nélkül is joguk van szerzői jogi védelem alatt álló felvételeket felhasználni. Azonban a peranyagból nem derül ki pontosan, hogy milyen módszerrel is hörcsögölték össze ezeket a dalokat.

Hozzátették, hogy sok kiadó szabályzatában kifejezetten megtiltja, hogy a birtokukban lévő zenéket MI-tanításra használják (ami ellen egyébként színészek és forgatókönyvírók is sztrájkoltak már), és ez a Suno szerint nem fair. Úgy látják, hogy a kiadók arra kényszerítik a „zenefelhasználókat”, hogy ne vegyék igénybe az MI-s termékeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!