Alig 15 év múlva összeomolhat az Atlanti-óceán fontos áramlási rendszere

2024. augusztus 3. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

A 2030-as évek végére összeomolhat az Atlanti-óceán egyik fontos áramlási rendszere, ami az egész bolygó időjárására jelentős hatással lehet – írja egy friss,még lektorálásra váró, szaklapban még nem publikált tanulmány alapján a CNN.

A kutatásban használt modell alapján a szerzők ugyanarra jutottak, mint több hasonló tanulmány az elmúlt években: a felmelegedő és megváltozott sóelosztású óceánvíz az Atlanti-óceáni Meridionális Áramlás Rendszer (AMOC – Atlantic Meridional Overturning Circulation) összeomlását okozhatja. A most kiadott tanulmány alapján ha semmit nem változtatunk, akkor ez 2037 és 2060 között következhet be, de a szerzők szerint valószínűbb, hogy a folyamat már 2050 előtt lezajlik.

Az AMOC kicsit leegyszerűsítve úgy működik, hogy a déli félteke meleg vizét felhurcolja északra. Ez maga alá nyomja a hidegebb, sósabb vizet, ami átáramlik délre, így északon nem lesz túlságosan hideg a víz, és a déli óceánrészt is lehűti. Emellett az élővilág számára fontos tápanyagokat is megforgat.

A modell szerint az összeomlás utáni évtizedekben az északi jégsapkák elkezdenének dél felé nyújtózkodni, és nagyjából 100 év után már Anglia déli partvidékét nyaldosnák. Európa és Észak-Amerika átlaghőmérséklete mélyrepülésbe kezdene, az amazonasi esőerdő évszakai pedig megcserélődnének, így a mostani száraz időszak esőssé válna, és fordítva.

„Néhány évvel ezelőtt még arról vitatkoztunk, hogy ez egyáltalán meg fog-e történni, mint egyfajta alacsony valószínűségű, nagy hatású kockázatról, most pedig sokkal valószínűbbnek tűnik, mint néhány évvel ezelőtt, hogy ez meg fog történni. Az emberek már kezdik pontosabban felmérni, hogy mikor fog bekövetkezni”

– mondta a CNN-nek Stefan Rahmstorf, a Potsdami Egyetem kutatója. Rahmstorf nem vett részt a kutatásban.

Bár az AMOC-kutatás rengeteget fejlődött az elmúlt években, még mindig akadnak nehézségek. A modellek nem nagyon tudják bevonni a számításaikba Grönland olvadó jégpáncélját, amivel nagy mennyiségű édesvíz folyik az óceánba.

Ez megzavarja a modell egyik legfontosabb tényezőjét, az óceán sótartalmát. Rahmstorf szerint a modellek emiatt alá vagy fölé lőhetnek, amikor megpróbálják megjósolni, mikor is következhet be az összeomlás.

(A cikk első verziójában a CNN-t idézve azt írtuk, hogy a tanulmány már átesett a szakmai bírálaton. Azonban a CNN azóta átírta ezt saját cikkében, így mi is javítottuk a szöveget arra, hogy a tanulmány még lektorálásra vár.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!