Egy brit kutatás szerint átlagosan 10 IQ-pontnyi kognitív hanyatlást okozhat a súlyos koronavírus

2024. augusztus 2. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen elmaradnak a várttól a súlyos koronavírus-fertőzésen átesett betegek kognitív képességei – derül ki egy friss kutatásból, amit a covid első hullámában kórházba kerülő embereken végeztek. A kutatást végző szakemberek szerint a vizsgált személyeknél nagyjából 10 IQ-pontnak megfelelő hanyatlást regisztráltak, ennyivel maradnak el az életkorukban elvárható átlagértékektől.

Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Maxime Taquet és csapata 475 személyt vizsgált a kutatásban, mindannyian coviddal kerültek kórházba Nagy-Britanniában, de 2021. március 31. előtt ki is engedték őket. Mind a 475 személy részt vett egy pszichiátriai és a kognitív képességeit érintő felmérésben is hat hónappal azután, hogy elhagyták a kórházat. Taquet és kutatótársai lényegében ezt ismételték meg 2-3 évvel később, és azt találták, hogy a vizsgált személyeknél a depresszió, a szorongás és a fáradékonyság inkább nőtt, mint csökkent.

„Többen lesznek egyre rosszabbul, mint ahányan jobban” – mondta a kutatásvezető a New Scientistnek.

A felmérésben szereplők 47 százaléka szenvedett közepes vagy súlyos depressziótól, míg ez az arány a hathónapos teszteken még csak 34 százalék volt. A közepes és súlyos fáradékonyságban szenvedők aránya pedig 26-ról ment föl 40 százalékra. A szorongók aránya változott legkevésbé, igaz, ott is nőttek a számok, 23-ról 27 százalékra.

A kognitív képességek felmérésekor nem jelentkezett változás, ismét a hathónapos tesztekhez hasonló eredmények jöttek ki, azaz az érintettek továbbra is átlagosan 10 IQ-ponttal maradnak el az életkoruk átlagaitól. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket az embereket a kórházba kerülésük előtt nem tesztelték ilyen módon, ezért nem lehet teljes mértékben kizárni, hogy az értékeik eleve elmaradtak valamelyest az átlagtól, még ha nem is valószínű. A kutatók az alapértékek híján ezért használták az adott emberek korára, nemére és iskolázottságára átlagosan jellemző IQ-értékeket. A kutatás további gyengesége, hogy bár 2500 embert hívtak meg a tesztekre, csak 475-en jelentkeztek, így egyelőre nem tiszta, mennyire tekinthető reprezentatívnak a minta.

A kutatásban résztvevők több mint negyede egyébként a koronavírus-fertőzése óta foglalkozást váltott, és közülük a legtöbben azt mondták, hogy a rossz egészségi állapotuk miatt hozták meg ezt a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!