Drasztikusan csökkent az Indiában élő keselyűk száma, több mint félmillió ember halhatott meg emiatt

2024. július 26. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Indiában élő keselyűpopulációk pusztulása okozhatta több mint félmillió ember halálát – írja a BBC egy, az Amerikai Gazdasági Társaság lapjában megjelent tanulmány alapján. A dögevő madarak ugyanis megfékezik halálos vírusok és baktériumok elterjedését.

A keselyűk két évtizeddel ezelőtt kezdtek el megfogyatkozni egy gyógyszer miatt, amit beteg állatok, például tehenek kezelésére használtak. A keselyűpopuláció az 1990-es évek közepére a nullához közelített, mivel az evés során a táplálék mellett ezek a diklofenák tartalmú gyógyszerek is bekerültek a szervezetükbe, ami súlyos veseelégtelenséget okozott a madaraknál. A diklofenák egy nemszteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, az állatgyógyászatban 2006-ban tiltották be a használatukat.

A tanulmány szerzői, Eyal Frank és Anant Sudarshan összevetették a halálozási arányokat India azon részein, ahol nagy számban élnek keselyűk, azokkal a régiókkal, ahol a dögevő madarak száma egyre csak fogyatkozik. A vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a halálozások száma 4 százalékkal nőtt azokban a körzetekben, ahol igen kevés keselyű él. Ezeken a területeken a veszettség elleni oltások száma és a veszett kutyák száma, valamint a vizekben megtalálható kórokozók száma is jelentősen megnőtt.

A kutatók azt is megállapították, hogy a legrosszabb helyzet a nagyvárosokban van, ahol nem fordítanak kellő figyelmet az állati tetemek megfelelő kezelésére, elhelyezésére. A szerzők becslése szerint 2000 és 2005 között 100 ezer ember halálát okozták olyan betegségek, amik megelőzhetőek lettek volna, ha nagyobb lenne a keselyűpopuláció.

A 2000-es évek óta az Indiában élő keselyűfajok közül a fehérfülőkeselyű-populáció 98 százalékkal, az indiai keselyű 95 százalékkal, a vörösfejű keselyű pedig 91 százalékkal csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!