Már a fák is menekülnek a klímaváltozás elől

2024. július 24. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

A hőérzékeny fafajok képesek elmozdulni eredeti helyükről hűvösebb területekre azért, hogy átvészeljék a klímaváltozás okozta hőmelegedést – írja az Interesting Engineering. A brit tanulmány 627 fafajt vizsgált meg a brazil Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum 96 különböző pontján. A kutatás során arra is fény derült, hogy a különböző fafajok más-más irányokba vándorolnak. Az alsóbb területeken fekvő erdőkben a fajok inkább lefele mozdulnak el, míg a feljebb található fák jellemzően felfele törekednek.

A fák helyváltoztatása eddig sem volt ismeretlen jelenség, azonban a klímaváltozás rohamos üteme a vándorlást is felgyorsítja, ez pedig nagy eséllyel a feje tetejére állítja az ökoszisztémát.

Ez a kutatás arra is rámutat, hogy kulcsfontosságú lenne új erdővédelmi stratégiákat kialakítani, valamint több hangsúlyt fektetni a globális felmelegedés megzabolázására. Az idő sürget, folyamatosan dőlnek a melegrekordok, bizonyos szakemberek pedig még azt is megkockáztatták, hogy 2024 a Föld eddigi legforróbb feljegyzett éve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!