Elemi kénből álló kristályokra bukkant a NASA marsjárója

2024. július 21. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA Curiosity marsjárója elemi kénből álló sárga kristályokat talált. Ez az első alkalom, hogy ezt az ásványt tiszta formában megtalálták a Marson – írja a NASA a közleményében.

A Curiosity június 7-én, a misszió 428. marsi napján találta meg a körülbelül 13 centiméter átmérőjű töredékgyűjteményt. A lelet a kaliforniai Sierra Nevada hegységben található Convist Lake-ről kapta a nevét. A MastCam nevű képalkotó eszköz fotóját úgy fényelték, hogy megfeleljen annak, ahogy azt az emberi szem látná a Földön.

A kristályokat azután találták, hogy a Curiosity néhány nappal korábban, május 30-án véletlenül áthajtott a sziklán, és összetörte azt. A gép később a robotkarja végén lévő műszerrel, az Alfa-röntgenrészecske-spektrométerrel meghatározta a kőzet összetételét.

A tudósok már sokféle ként láttak a Marson; a régió, ahol a Curiosity ezt a kőzetet találta, valójában arról ismert, hogy szulfátokban gazdag. Ezek kénalapú sók, amelyek akkor maradnak hátra, amikor a víz évmilliárdokkal ezelőtt kiszáradt a vörös bolygó ezen részén. Nem világos, hogy az elemi kén milyen kapcsolatban áll – ha egyáltalán áll – a területen található más kénalapú ásványokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!