Több mint tíz év után börtönbe kerül az egyik legismertebb ukrán hekker

2024. július 17. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tíz évig sikerült elkerülnie a rendőröket Vjacseszlav Igorevics Pencsukovnak, vagyis a Tank néven ismert hekkernek, írja a Wired. Ő volt az egyik vezetője a Zeusz malware-t létrehozó csapatnak, és évekig szerepelt az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján. 2022-ben követett el hibát, Svájcba utazott, ahol elkapták, és átadták az Egyesült Államoknak. Most 18 évnyi börtönbüntetést kapott.

Pencsukov, aki egyébként civilben DJ is volt, egy nebraskai bíróságon bűnösnek vallotta magát zsarolásban és online csalásban még februárban. A bíró 73 millió dolláros kártérítésre is kötelezte, de hároméves felfüggesztett börtönbüntetés lehetőségét is felajánlotta.

A hekker minden vádpontra maximum 20 évet kaphatott volna, de februárban aláírt egy megállapodást, aminek nem ismertek a részletei. A bírónak azt mondta, hogy nem tud 73 millió dollárt fizetni, mert nincs annyi pénze.

Pencsukov elfogása ritka csapás a 2010-es években elterjedt kiberbandák szoros kapcsolatokkal rendelkező vezetőivel szemben, és rámutat arra is, hogy milyen nehéz dolguk van az amerikai bűnüldöző szerveknek a kelet-európai, különösképp ukrán vagy orosz kiberbűnözőkkel szemben, hiszen ezek az országok nem kötöttek kiadatási szerződést az Egyesült Államokkal.

Amikor Pencsukov februárban bűnösnek vallotta magát, elárulta, hogy ő a Jabber Zeus hekkerbanda feje. A 2009-ben alakult csapat a Zeus szoftverrel fertőzött meg számítógépeket, és nyerte ki a felhasználók banki adatait. Az IcedID malware-támadásban is szerepet vállalt.

A Zeus malware először 2006-ban jelent meg, és részben keyloggereket használt arra, hogy ellopja a felhasználók bankadatait, ha azokat beírták valahova online. Ezután a hekkerek beléptek az érintettek banki felületére, pénzt emeltek le, és beépített embereknek küldték tovább, akik készpénzre váltották az átutalásokat. 2009-re a hekkerek létrehozták a Jabber Zeust, ami a Jabber üzenetküldő szolgáltatást használta arra, hogy figyelmeztetéseket adjon, ha egy számítógépen működésbe lépett a malware. A következő lépés a Gameover Zeus volt, ami még több pénzt hozott a konyhára a hekkercsapatnak.

Pencsukov végül úgy bukott le, hogy Jabberen egy amerikai szerveren elkezdett a lányáról írni: megosztotta, hogy mikor, milyen néven és milyen súllyal született. Az amerikai titkosszolgálat felvette a kapcsolatot az ukránnal, és kiderült, hogy az egész országban csak egyetlen kislányra illenek az adatok, neki Pencsukov az apja. Az FBI Donyeckbe utazott, de őt már nem találták otthon.

2022-ben aztán Genfben elfogták, mikor találkozni készült a feleségével. A svájciak nem árulták el a letartóztatás körülményeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!