Az egyik legismertebb véralvadásgátló is hatékony gyógyszer lehet a kobraméreg ellen

2024. július 17. – 22:36

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik legelterjedtebb váralvadásgátlójával, heparinnal is hatékonyan kezelhető a kobramarás – állítja a friss orvosi tanulmány. A Journal of Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kígyómarás a legtöbb halálos áldozatot szedő alulkezelt trópusi betegség, ami főleg a világ szegényebb országainak földműveléssel foglalkozó lakosai ró hatalmas terheket.

Az, hogy ennyien halnak bele kobramarás okozta mérgezésbe, annak is köszönhető, hogy ezeket az eseteket elsősorban a véráramba fecskendezett ellenméreggel kezelik. Ez a kezelés azonban nemcsak drága, de nem is annyira hatékony, ugyanis mivel az ellenméreg a véráramba jut, nem tudja kezelni a kobraméreg okozta nekrózist, azaz a szövetek elhalását, ami nagyon gyakran a megmart végtag amputációjához vezet.

Tian Du, a tanulmány fő szerzője, a Sydney Egyetem oktatója szerint ha heparinnal embereken végzett kísérletek is sikeresek lesznek, azzal olcsó és hatékony gyógymódot találhatnak a kobramarás szövődményeire, hiszen a heparin nemcsak olcsó és széles körben elérhető, de képes arra is, hogy közvetlenül a fertőzött szövetek között fejtse ki hatását.

A Guardian cikke szerint azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi heparin kell a szövetkárosodás kezeléséhez vagy visszafordításához, a kutatók abban reménykednek, hogy a megfelelő dózissal a szövetkárosodás 50 vagy akár 100 százalékban is csökkenthető – persze attól függően, hogy a marás után mikor kezdik meg a kezelést.

A WHO egyik kimondott célja, hogy 2030-ra feleződjön azok száma, akik kígyómarás miatt halnak meg vagy veszítenek el végtagot. Ez a kutatás áttörést jelenthez a kitűzött cél eléréséhez vezető úton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!