Kiszivárgott, hogy milyen kevesen és mennyiért dolgoznak a Steamen

2024. július 16. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Valve az egyik legfontosabb videójátékos cég a világon, de mégis keveset tudni a működéséről, minden infót szigorúan őriznek. Most azonban egy per miatt kiszivárgott, hogy hányan dolgoznak a Steamet működtető cégnél, ahogy az is, hogy mennyi a (valószínűleg bruttó) fizetésük – írja a Verge.

Ezt a SteamDB adatbázisos oldal mögött álló Pavel Djundik vette észre. A peranyagban rengeteg mindent feketével titkosítottak, azonban nem elég jól, így néhány információ olvasható maradt. A dolgozókról szóló első adat 2003-ból, a Steam indulásának évéből származik, amikor a cég már hét éves volt, és 2021-ig derülnek ki részletek az alkalmazottakról.

Négy különböző csoportra sorolták az alkalmazottakat: Admin, Játékok, Steam és Hardware. A Verge elemzése szerint a cég 2017-ben költötte a legtöbbet a játékokon dolgozó alkalmazottakra, 221 millió dollárt. Négy évvel később már csak 192 milliót fordítottak erre a csapatra. Azt is megjegyzik, hogy hiába a Steam az egyik legfontosabb játékbolt, 2021-ben mindössze 79 ember dolgozott rajta.

2021-ben a négy kategóriában összesen 336 ember dolgozott, ami megmagyarázhatja, hogy miért olyan szűk a cég termékportfóliója. Persze azóta sok minden megváltozhatott, például a SteamDeck sikere miatt.

Az nem derül ki, hogy pontosan mekkora profittal operál a cég, de a perelő Wolfire szerint alkalmazottanként akár 15 millió dollár is lehet. Ezt pontosan nem lehet megállapítani, de az igaz, hogy a Valve nyilvánosan is büszkélkedett azzal, hogy a profit/dolgozó mutatójuk jobb, mint a Google-é, Amazoné vagy Microsofté.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!