Több mint 200 millió felhasználói adat szivároghatott ki az X-től

2024. július 9. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 10 GB-nyi felhasználói adat szivároghatott ki az X-től, leánykori nevén Twittertől – írja a Cyber Press. Ez első ránézésre talán nem tűnik soknak, de mivel nem 8K-s filmekről vagy a legújabb Call of Dutyról van szó, valójában tényleg rengeteg adat: több mint 200 millió.

2021-ben is történt hasonló szivárgás, bár akkor 59 GB-nyi, nem 9,4 GB-nyi. Nem lehet kizárni, hogy ugyanerről az adathalmazról van szó, bár a feltöltő oldalon látható leírás szerint ez a legfrissebb X-szivárgás.

Összesen tíz fájlban töltötték fel az adatokat, amikben szerepelnek email címek, nevek és a felhasználó fontosabb adatai (mikor hozták létre, hány követője van, ilyenek).

Ez önmagában nem elég arra, hogy feltörjék a fiókokat, de a kigyűjtött címekre ráereszthetnek adathalász emaileket, amikkel viszont már a jelszavakat is megszerezhetik, ha az emberek nem elég óvatosak. Emellett a felhasználónév-email párossal akár más oldalakon is megtalálhatják a felhasználókat, és mivel sokan ugyanazt a jelszót használják ugyanazzal a felhasználóval különböző oldalakon, elég, ha csak egyről behúzzák ezeket az érzékeny adatokat.

A szivárgásokból adódó problémák elkerüléséhez érdemes bekapcsolni a kétlépcsős belépést, ahol csak lehet, ellenőrizzék, hogy a hitelesnek tűnő, adatokról szóló emailek valóban onnan jönnek, ahonnan állítják, és figyeljék a felhasználói fiókjuk aktivitását, hogy kiszúrják, ha valaki más belépett.

A Cyber Press jelezte a cégnek, hogy szivárgás történt, de a cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!