Mostantól kérhetjük, hogy a YouTube távolítsa el a hangunkat vagy arcunkat utánzó, MI által generált tartalmakat

2024. július 2. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

A YouTube júniusban módosította az irányelveit, és mostantól lehetővé teszi, hogy a felhasználók kérjék a mesterséges intelligencia (MI) által generált vagy más szintetikus tartalmak eltávolítását, amennyiben azok az arcukat vagy hangjukat szimulálják – írja a Techcrunch.com.

Az ilyen tartalmak eltávolítását mostantól nem arra hivatkozva lehet majd kérni, hogy az félrevezető (mint a deepfake esetében), hanem az adatvédelem megsértése miatt. Ezt a kérelmet közvetlenül az érintett személy nyújthatja be, leszámítva néhány kivételt, például ha az érintett kiskorú, elhunyt vagy más ok miatt nem tudja saját magát képviselni.

A kérelem benyújtása viszont még nem jelenti automatikusan azt, hogy a YouTube le is veszi a tartalmat. A panaszt ugyanis több tényező alapján a YouTube maga is kiértékeli, és ezután dönt csak az elfogadásáról. Megnézi például, hogy a kifogásolt tartalomnál egyértelműen jelzik-e, hogy az mesterséges intelligenciával készült, egyértelműen azonosít-e egy személyt, illetve paródiának, szatírának vagy közérdekű tartalomnak tekinthető-e. A vállalat azt is figyelembe veszi a döntésnél, hogy a kérvényező közszereplő-e, vagy nem, illetve, hogy a tartalom „érzékeny-e”, azaz például bűncselekmény elkövetése közben mutat-e be egy közszereplőt. Ennek az amerikai választási évben különös jelentősége lehet.

Amennyiben a YouTube helyt ad a kérvénynek, első körben 48 órát biztosít a feltöltőnek, hogy eltávolítsa a tartalmat (a privátra állítás nem elégséges). Ha ez nem történik meg, a YouTube maga szedi le a tartalmat.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos adatvédelmi panaszok esetén azonban a YouTube nem fogja büntetni az eredeti tartalomkészítőt. Ezek ugyanis mások, mint a közösségi alapelvek megsértése miatt benyújtott panaszok, és nem vonnak maguk után automatikus büntetést.

A YouTube adatvédelmi irányelvei tehát különböznek a közösségi irányelvektől, és egyes tartalmak akkor is eltávolításra kerülhetnek az oldalról egy adatvédelmi kérelem eredményeként, ha nem sértik a közösségi irányelveket.

Az ismételt jogsértést elkövető fiókokkal szemben viszont lépéseket tehet.

A vállalat nem reklámozta széles körben az irányelvek változását, bár már korábban nekiállt a mesterséges intelligencia által generált tartalmak szabályozásának. Márciusban például bevezetett egy eszközt a Creator Studióban, amely lehetővé tette az alkotók számára, hogy feltüntessék, ha a valósághűnek tűnő tartalmuk módosított vagy szintetikus média felhasználásával készült, beleértve a generatív mesterséges intelligenciát is.

A YouTube egyébként egyáltalán nem ellenzi a mesterséges intelligencia használatát, arra viszont már korábban figyelmeztetett, hogy az MI-tartalmak egyszerű megjelölése nem feltétlenül védi meg azokat az eltávolítástól, mivel azoknak továbbra is ugyanúgy meg kell felelniük a YouTube közösségi irányelveinek, mint bármelyik másik tartalomnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!