Élő bőrsejtekből építettek egészen bizarr, emberi arcot egy robotnak japán kutatók

2024. június 30. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói egyetem kutatói áttörést értek el az emberszerű robotarc megalkotásában: szilikonból és laborban tenyésztett emberi bőrsejtekből építettek egy olyan prototípust, aminek egészen változatos a mimikája, és emberszerűen tud grimaszolni vagy akár mosolyogni. Ráadásul a robot bőre öngyógyító képességgel is rendelkezik, regenerálja magát egy sérülés után, akárcsak az emberi bőr.

Bár a robotarc egyelőre inkább bizarr, mint emberi, a jövőben a kutatók szerint sokat segít majd a robotok mindennapi elfogadottságán, ha emberszerűbbek lesznek. A japán prototípus nemcsak az anyaga miatt tűnik életszerűbbnek az eddigi, szintetikus anyagokat használó megoldásoknál, de a csatlakozása a robot fémvázához és az arcot mozgató mechanizmusokhoz is újszerű.

A japán tudósok szerint nemcsak a robotikában használhatók majd az eredményeik, de balesetek vagy bénulás utáni rekonstrukciós műtéteknél is jobban vissza tudják majd állítani vagy leutánozni az emberi arc eredeti állapotát, a bőr rugalmasságát és az arcizmok mozgását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!