Olvad a hó Mount Everesten, egyre több holttest kerül elő

2024. június 27. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre vékonyabbá válik a hó és a jég a Mount Everesten, több száz hegymászó holtteste bukkan elő a klímaváltozás miatt a világ legmagasabb hegyén. Egy mentőcsapat indult útnak, hogy lehozzák a holttesteket: eddig öt fagyott holttestet, köztük egy csontvázat tudtak lehozni a Nepál hegyi takarítási kampányát végző dolgozók.

A mentők órákon át dolgoztak, hogy fejszével szétverjék a jeget. Aditya Karki, a nepáli hadsereg őrnagya és a csapat vezetője arról beszélt a Yahoo szerint, hogy a globális felmelegedés miatt egyre láthatóbbá válik a szemét és a holttestek is a hegyen. Sok holttest az úgynevezett halálzónában, a hegycsúcshoz közel van, ahol az oxigénszint veszélyesen alacsony. A fent lévő szemétből egyébként ebben az expedícióban eddig összesen 11 tonna szemetet sikerült lehozni a hegyről.

A nagyon magasan lévő holttestek kimentése általában ellentmondásos dolog a hegymászók körében. Több ezer dollárba kerül egy ilyen expedíció, egy-egy holttesthez pedig akár nyolc mentőre is szükség lehet. Karki szerint viszont egy ponton vissza kell hozni a testeket, mert „nem hagyhatjuk, hogy a hegyeink temetőkké váljanak”.

Az Everest meghódítására az 1920-as években indultak expedíciók, azóta több mint 300 ember vesztette életét rajta. Sokukat elrejtette a hó, vagy hasadékokban tűntek el. Karki szerint az olvadás következményeinek „van pszichológiai hatása is”. Szerinte az emberek az extázisból könnyen kizökkennek, ha a felfelé vezető úton hullákat látnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!