Lassul a telekomos internete esténként? Nincs vele egyedül!

2024. június 21. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Telekom internetszolgáltatását használók már jó ideje tapasztalhatják, hogy az esti órákban a weboldalak betöltési sebessége jelentősen lelassul. Ez a magyar oldalakat is érinti, akár a Telexet is lassabban lehet elérni, mint egyébként, vagy mint más szolgáltatókkal. A probléma oka a Deutsche Telekomnál keresendő: az itthon is rendelkezésre álló közvetlen Cloudflare-kapcsolat helyett ugyanis az egyébként is zsúfolt, ráadásul drágább nemzetközi vonalakra terelődik a magyar előfizetők forgalma.

A Telexhez eljutott levelezések azt mutatják, hogy a Deutsche Telekom a Cloudflare-re mutogat, szerintük a DT folyamatosan frissít a Cloudflare-rel kötött megállapodás alapján. Azt írták, hogy „a Cloudflare jelenleg egyáltalán nem kapcsolódik” a DT-hez, „mert tagadják a közvetlen kapcsolatot”.

A Cloudflare ezzel szemben azt mondja, hogy specifikus együttműködésekről ugyan nem adhat információt, de „kétséges, hogy elutasítanák az elszámolásmentes társviszonyt”, a Magyar Telekom pedig „köteles követni a DT társviszony-szabályozási politikáját, vagyis az elszámolásmentes társviszony-szolgáltatás nem választható” náluk.

Ez azt jelenti, hogy a Deutsche Telekom elutasítja a Cloudflare ingyenes kapcsolódási lehetőségét, ezért a forgalomnak nemzetközi vonalakon kell zajlania, annak ellenére, hogy a Cloudflare direkt porton érhető el a Magyar Telekomhoz tartozó Dataplexben, illetve az ISZT irányítása alá tartozó Bixben, írja a HWSW. A Magyar Telekom közvetlenül a Bixben is kapcsolódhatna tehát, de ehelyett a német anyavállalaton keresztül küldi az adatokat, drágábban és lassabban.

Ennek az az eredménye, hogy ha egy előfizető esténként, csúcsidőben próbálná használni a Discordot, a Twitchet, olvasná a Telexet, játszana online, sokkal lassabb szolgáltatást kap, mint amilyet egyébként kaphatna.

A világhálón alkalmazott kölcsönösségi elv (vagyis, hogy egyik szolgáltató arányaiban ugyanannyi forgalmat juttat be egy másik szolgáltató hálózatába, amennyit elvisz onnan, a transzfer költségeit pedig az ügyfelek állják egyenlő arányban) felborul az olyan nagy szolgáltatók miatt, mint például a Netflix, a Google vagy az Amazon – írja a HWSW. Mivel a nagy kapacitás felépítése és fenntartása drága, a végfelhasználóval kapcsolatban lévő internetszolgáltató az aránytalanságból eredő többletköltségeit a tartalomszolgáltatón próbálja érvényesíteni, különben az előfizetők költségei nőnének. Ezt hívják fizetős peeringnek, ami a nagy tartalomszolgáltatók és internetszolgáltatók közti adatcsere gyakran alkalmazott formája.

Egy ilyen működő adatcsere-konstrukció segítene a Telekom és a Cloudflare közötti helyzeten, ez azonban évek óta nem történik meg. A Magyar Telekom évek óta azt kommunikálja, hogy a Deutsche Telekommal együtt mindent megtesz annak megoldása, elhárítása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!