A világ legrégebbi borára bukkantak egy 2000 éves római kori sírban Spanyolországban

2024. június 19. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban megtalálták az eddigi legidősebb folyékony formában megmaradt bort a világon. A vöröses folyadék valaha fehér bor volt. Mintegy 2000 évig állt egy urnában a föld alatt, egészen 2019-ig, amikor a római kori sírkamrát feltárták, ide helyezték az edényt a temetési rítus során, írják a spanyol kutatók a Journal of Archaeological Science folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A teljesen érintetlen római kori mauzóleumra egy család bukkant rá Carmonában, a saját telkükön, amikor felújítási munkákat végeztek, írja a Guardian. Ekkor lettek figyelmesek egy földalatti üregre, később kiderült, hogy egy 2000 éves mauzóleumot találtak.

A Spanyolország déli részén fekvő Carmona a Római Birodalom Baetica tartományához tartozott, az itt feltárt kora első századi sírkamrából más értékes leletek is származtak, a régészek ezek feldolgozásával voltak elfoglalva az elmúlt években. A hely valószínűleg családi sírkamra lehetett, mert hét darab halotti urnát találtak ott, illetve egy nyolcadik edényt is, amely körülbelül 5 liternyi vöröses folyadékot, és hamvasztásból származó maradványokat is tartalmazott. Ennek a tüzetes vizsgálatáról számolnak be a kutatók a most publikált tanulmányban.

A világ legidősebb folyékonyan fennmaradt bora (kép a tanulmány mellékleteiből)
A világ legidősebb folyékonyan fennmaradt bora (kép a tanulmány mellékleteiből)

Nem lepte meg a régészeket, hogy bor is volt a sírkamrában, hiszen az ital fontos szerepet játszott a temetkezési rítusokban is a rómaiaknál. Étellel, mézzel és vízzel együtt útravalóként gyakran helyeztek bort is a halottak mellé a túlvilágra történő átmenethez.

Ilyen hosszú idő alatt sok komponens elbomlik, ezért igencsak részletes elemzésre volt szükség, hogy megtalálják a még jelenlevő szerves anyagokat. Azt is be kellett bizonyítani, hogy egyáltalán borról van-e szó, mivel a folyadékban végbement változások szinte felismerhetetlenné tették azt, nem beszélve a benne levő egyéb maradványokról. A vöröses folyadékról azonban kiderült, hogy valójában fehér bor volt egykor.

Ruiz Arrebola, a kutatás egyik résztvevője szerint a borból akár inni is lehetne, a mikrobiológiai elemzésük szerint nem lenne mérgező. Bár kissé zavaros az eltemetett római polgár maradványai miatt. „Jobb lenne, ha előbb valaki más kóstolná meg”, mondta humorosan a tudós a Guardiannek.

A bor összetételének feltérképezése alapján a mai borok közül leginkább a sherry (spanyolul: jerez) hasonlítható hozzá, mivel hasonló az ásványianyag-összetétele, de más andalúziai borok is rendelkeznek ilyesmi jegyekkel. Rendkívül magas, a legtöbb borhoz képest két-háromszoros káliumtartalmat mutattak ki a folyadékban, ami igencsak szokatlan. A kutatók szerint ez a hamvasztási maradványoknak köszönhető, amelyek a borban áztak az évezredek alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!