Néven szólítják egymást az elefántok

2024. június 10. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az elefántok neveket adnak egymásnak, és ezeken szólítják a társaikat – derült ki egy friss kutatásból, amiben mesterséges intelligencia segítségével elemezték két kenyai elefántcsorda tagjainak kommunikációját. A Guardian megjegyzi, hogy míg a delfinek és bizonyos papagájok egymás hangjának utánzásával szólítják meg társaikat, az elefánt az első állat, amelyik nem utánzáson alapuló neveket használ.

A kutatás „nemcsak azt mutatta ki, hogy az elefántok minden egyedet specifikus hangokkal szólítanak meg, hanem azt is, hogy felismerik a nekik címzett felhívásokat, és reagálnak rájuk, miközben figyelmen kívül hagyják a más egyedeknek szóló hívásokat” – mondta Michael Pardo, a kutatás vezetője, a Colorado Állami Egyetem viselkedésökológusa.

A kutatásban két vadon élő elefántcsorda hangjait vizsgálták a kenyai Samburu és Amboseli nemzeti parkokból. A hangokat 1986 és 2022 között rögzítették.

Kiderült az is, hogy az elefántok nem mindig használnak neveket, de amikor igen, akkor a címzett egészen biztosan reagál is a hívásra. Kimutatták továbbá, hogy a felnőtt elefántok gyakrabban használnak neveket, mint a fiatalabbak, ez pedig arra utal, hogy időbe telik, míg az állatok megtanulják ezt. Elképzelhető, hogy a felnőtt egyedek tanítják is erre a fiatalabbakat, a nevek használata ugyanis különösen gyakori, amikor felnőttek hívják a fiatalabbakat.

A kutatók tesztelték, hogyan reagálnak az elefántok akkor, ha a társaik hangján hallják a saját nevüket, és minden esetben pozitívan és „energikusan” reagáltak erre. Sokkal kevésbé reagáltak viszont arra, ha más egyedek neveit játszották le nekik. George Wittemyer, a kutatás eredményeit tárgyaló tanulmány egyik szerzője szerint az, hogy az elefántok nem utánzáson alapuló neveket használnak, arra utal, hogy képesek lehetnek az elvont gondolkodásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!