Lehet, hogy mégsem jön el a spermageddon?

2024. június 5. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss tanulmány szerint a „spermageddon”, vagyis a férfiak spermaszámának drasztikus csökkenése miatti aggódás túlzás lehet, írja a Guardian. Annak ellenére, hogy a legújabb kutatások azt sugallják, hogy globális reproduktív válság állhat a küszöbön, és izraeli kutatók szerint az átlagos spermiumszám több mint felére csökkent az elmúlt negyven évben, a Dániában készült új tanulmány nem talált jelentős spermaszám-csökkenést a donorok között az elmúlt hat év során.

„Nem tudom megmondani, hogy ez reprezentatív-e a világra, de ezen a populáción, ezen a helyen nincs igazán bizonyíték a csökkenésre” – mondta Allan Pacey professzor, a Manchesteri Egyetem munkatársa a Guardiannek.

A Human Reproduction című folyóiratban a Manchesteri Egyetem, a kanadai Queens Egyetem és a dán Cryos Nemzetközi Spermabank munkatársai elemezték a 2017 eleje és 2022 vége között 6758 leendő dán spermadonortól származó mintákat. Valamennyi férfi 18 és 45 év közötti volt. Az eredmények arra utalnak, hogy bár az átlagos spermiumkoncentráció és a teljes spermiumszám változott a hatéves periódus során, nem volt egyértelmű a csökkenő mintázat.

A csapat azonban 2019 és 2022 között romlást tapasztalt a spermiumok minőségében, a mozgékony, úszni tudó spermiumok átlagos koncentrációja és összlétszáma 16 százalékkal, illetve 22 százalékkal csökkent.

„Néhány esetben a spermiumok minősége javult, néhány esetben a minőségük csökkent, de több csökkenést lehetett látni, mint javulást” – mondta Pacey.

A kutatók szerint a koronavírus-járvány szerepet játszhatott a spermiumok számának és minőségének hanyatlásában, és megjegyezték, hogy a bezárások miatt a munkamódszerek, az étrend és a fizikai aktivitás mennyiségének megváltozása is vezethetett a számokhoz. Ezek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják például a spermiumok mozgékonyságát. Pacey szerint a csökkenés valószínűleg nem magához a vírushoz köthető, mivel Dániában nem volt magas a fertőzési arány, és a Covid csak átmenetileg befolyásolja a sperma minőségét.

„Amit [az izraeli csapat modellez], azok az olyan tanulmányokból vett átlagos adatok, amelyek soha nem a kérdés megválaszolására készültek” – jegyezte meg. Egy olaszországi csapat tavaly közzétett külön áttekintése és metaanalízise sem mutatott ki jelentős tendenciákat a spermiumkoncentrációban az Egyesült Államokban és egyes nyugat-európai országokban.

Hagai Levine professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa visszautasította a csapata munkáját ért kritikákat. „Két szisztematikus áttekintést és metaanalízist végeztünk, hogy tanulmányozzuk a spermiumkoncentráció és a teljes spermaszám hosszú távú globális trendjeit. A jelenlegi tanulmány egyszerűen irreleváns ebben a kérdésben – mondta. – Egyetlen országban, rövid időintervallumon belül, potenciálisan elfogult mintán végezték.”

Az izraeli kutatás egyébként 1973 és 2011 között vizsgálta meg a spermiumkoncentrációt a nyugati országokban, és azt mutatta ki, hogy az évente átlagosan 1,4 százalékkal esett vissza, ami összességében valamivel több mint 52 százalékot jelent. Nem ez volt az első alkalom, hogy a kutatók felhívták a figyelmet a spermiumok számával kapcsolatos aggodalmakra, de a korábbi tanulmányokat kritizálták, egyesek szerint a csökkenés oka lehet a laboratóriumi módszerek megváltoztatása, vagy olyan tanulmányok, amelyek nem veszik figyelembe, hogy a résztvevőket a meddőségi problémák alapján választották-e ki.

Az izraeli tanulmány szerzői azonban csak azokat a vizsgálatokat elemezték, amelyek ugyanazt a spermiumszámlálási módszert alkalmazták, megfelelő alanyszámmal dolgoztak, és olyan férfiakat vontak be, akikről nem ismert, hogy meddőségi problémái vagy betegségei lettek volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!