Rekordmennyiségű felhasználói adatot kért ki tavaly a magyar állam a Facebooktól

2024. június 3. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem fordultak még annyi adatkéréssel a Facebookhoz a magyar hatóságok, mint tavaly: közel 2700 felhasználó tevékenységéről kértek tájékoztatást a Metától, de csak a kérések 60 százalékát teljesítették – írja a Portfolió.

A lap a Meta átláthatósági jelentése alapján azt írta, hogy a hatóságok évről évre egyre többet érdeklődnek: 2023-ban kétszer annyi felhasználói adatokra vonatkozó kérvényt küldtek, mint 2021-ben. Csak 2023 második felében 1083 darab kormányzati adatkérést kaptak, ezek 1267 ember vagy oldal információira vonatkoztak, mivel egyszerre több személynél vagy oldalnál is kérvényezhettek tájékoztatást.

Tavaly összesen 2116 kérvénnyel fordultak a Metához Magyarországról. Az összes kérvényt nézve Magyarországról látványosan sok kérvényt nyújtottak be, például a hasonló lakosságszámú Csehországhoz képest, ők 1421 alkalommal kértek adatot. Magyarország viszont elmarad a lakosságszámban kisebb osztrákoktól, ahol összesen 3311 darab kérvényt nyújtottak be.

A magyar kormányzat tavaly összesen 2680 Facebook-fiókról kért információt, ami szintén rekordnak számít.

A Portfolio szerint a megkeresések legnagyobb részénél bírósági (többnyire bűncselekményekhez kapcsolódó) eljárásokra hivatkoztak, de az első félévben 13, a másodikban pedig 7 darab vészhelyzeti kérelmet küldtek. Utóbbi kérelmek kapcsolódhatnak súlyos bűncselekmények megelőzéséhez, vagy keresett személyek felderítéséhez is.

Azonban a Meta nem dobálózik csak úgy az adatokkal, látványosan sok a visszadobott magyar kérés. A lap szerint a második félévben kevesebb mint az ügyek kétharmadánál, 65,93 százalékában küldtek bármilyen információt, vagyis teljesítették legalább részlegesen az adatkérést. Az év első felében még kevesebb esetben teljesítették az igénylést, ekkor csak 50,63 százalékban küldtek érdemi választ. A Portfolió megjegyezte: Ausztriában 75 százalékban, míg Csehországban 80 százalék felett tesz eleget az adatkéréseknek a Meta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!