Egy milliárdos lemerülne a Titanic mélysége alá

2024. május 28. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai, Ohio állambéli befektető, Larry Connor ismét embereket akar levinni egy mini tengeralattjáróval az óceán mélyére – írja a Sky News. Connor egy kétfős eszközt vetne be rá, hogy a Titanic mélységeibe leszállítson vállalkozó kedvű – és valószínűleg vastag pénztárcájú – embereket.

Mindez azért ellentmondásos, mert tavaly júniusban öten belehaltak egy merülésbe a Titan fedélzetén, ami gyakorlatilag felrobbant a mélyben.

Connor azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy meg akarja mutatni a világnak, „miközben az óceán szélsőségesen erős tud lenni, tud csodálatos és élvezhető”, sőt életünket megváltoztató is lenni, ha a megfelelő úton megyünk. Connor a tengeralattjárós merülések elismert szakértőjével, Patrick Lahey-vel állt össze, aki a Triton Submarines cég alapítója és vezére.

Lahey több mint egy évtizede tökéletesíti tengeralattjáróját, pár éve azonban még nem voltak meg a szükséges anyagok és technológiák a tökéletes járműhöz. A páros hamarosan lemerül a 20 millió dolláros (7 milliárd forintos) Triton 4000/2 Abyssal Explorer nevű tengeralattjáróval, aminek a nevében is benne van, hogy 4000 méter mélyre mennének, 200 méterrel lejjebb, mint ahol a Titanic roncsa fekszik.

Lahey egyébként azt mondta, Connor pár nappal a Titan-baleset után kereste meg azzal, hogy bizonyítsák, igenis lehet a nyomásnak ellenálló, többször biztonságosan felhasználható tengeralattjárót építeni. A Triton cég minősítteti hajóit, amit nem minden ilyen vállalkozás tesz meg, szerintük ez is pluszgarancia a biztonságra.

A cikk még megjegyzi, a Triton 15 éve alatt 18 tengeralattjárót adott el, a Titan katasztrófája után csak egy megrendelésüket mondták le. Ez egy 4 millió dolláros eszköz lett volna egy család jachtjához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!