Kolumbia feltárja a hajóroncsok Szent Grálját

2024. május 27. – 06:28

Kolumbia feltárja a hajóroncsok Szent Grálját
A San José – fotó: Kolumbia kormánya

Másolás

Vágólapra másolva

A kolumbiai kormány elkezdte feltárni azt az elsüllyedt 18. századi spanyol galleont, amelyet a „hajóroncsok Szent Gráljának” is neveznek. Kolumbia védett régészeti területté nyilvánította a részt, ahol a hajóroncs található.

A San José-galleont a brit királyi haditengerészet 1708-ban süllyesztette el a Karib-tengeren. A vitatott tulajdonjogú galleon értéktárgyakat szállított. Becslések szerint ezek értéke jelenlegi árfolyamon nagyjából 16 milliárd font (egy font kb. 440 forint) lehet.

A kincset szállító hajót a kolumbiai Cartagena városa mellett támadták meg a britek. A rakomány valószínűleg a spanyol királynak szállította az értékeket, hogy azok segítségével fizessék ki a britek elleni háború költségeit. A támadásban a legénység csaknem 600 tagja is meghalt.

A kutatók távoli szenzorokkal készítenek képet a lelőhelyről és a tenger mélyén található régészeti anyagokról. A kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet elmondta, hogy robotokat is bevetnek a hajóroncs vizsgálatára. Juan David Correa kolumbiai kulturális miniszter szerint az országban nem volt még példa ilyen feltáró expedícióra.

Kolumbia 2015-ben jelentette be, hogy hajóroncsokat fog feltárni, de azóta is jogi vita zajlik arról, hogy kié lesz az, amit a roncsokban találnak. Igényt tartanak a grálra a spanyolok, Kolumbia, illetve egy amerikai mentőcég is.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!