A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász Lászlót

2024. május 22. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének a kombinatorikában végzett úttörő munkásságát ismerték el azzal, hogy a Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták, írja az MTA.

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábbi elnöke.

A magyar tudomány kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus Budapesten, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben 2022. november 3-án – Fotó: Czimbal Gyula / MTI
A magyar tudomány kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus Budapesten, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben 2022. november 3-án – Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A méltatás szerint Lovász László zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban.

A Yale Egyetem méltatása emlékeztet arra, hogy Lovász László szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a matematika legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is: „Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet.”

A Yale díszdoktora címet 2022-ben Karikó Katalin is megkapta, ahogyan Drew Weissman is, akivel Nobel-díján osztozik. Korábban például Elon Muskot, Stevie Wondert, Stephen Colbertet és Neil deGrasse Tysont is díszdoktorává avatta az egyetem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!