Majdnem 400 négyzetkilométeres jégtábla tört le az Antarktiszról

2024. május 22. – 06:02

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nagy jéghegy szakadt le az Antarktisz azon területéről, ahol az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása található. Az elmúlt három évben ez a harmadik ilyen blokk, amely a bázis közelében vált le, írja a BBC. A jégtábla területe 380 négyzetkilométer, nagyjából akkora, mint a brit Wight-sziget.

A Halley kutatóállomás a Brunt-jégselfen található, ez gyakorlatilag a Weddell-tengerbe zúduló gleccserek egy nyúlványa. Ez a terület rendkívül dinamikus időszakon megy keresztül jelenleg.

2021-ben a selfről egy Párizs méretű (1300 négyzetkilométer) jéghegy szakadt le, 2023-ban pedig egy még nagyobb blokk, amely az 1500 négyzetkilométerével akkora, mint London.

Az új leszakadás egy jelentős repedésre vezethető vissza, amelyet 2016. október 31-én fedeztek fel a selfen. Emiatt a „Halloween repedés” becenevet kapta.

A Halloweenre merőleges további törés egy szabadon lebegő jégszakaszt vágott le, amely már elkezdett kifelé sodródni a Weddell-tengerbe.

A Brunt jégselfből az elmúlt három évben nagy mennyiségű jég szakadt le, emiatt a self drasztikusan gyorsabban halad a tenger felé. Korábban évi 400-800 méteres sebességgel áramlott előre, jelenleg viszont évente körülbelül 1300 métert mozog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!