Meghalt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés egyik úttörője

2024. május 18. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvanhat éves korában meghalt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője, közölte az egyetem.

Mint írták, Zsakó László elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai informatika tanárképzés elindításában, és folyamatos továbbfejlesztésében. Az általa vezetett csoport, majd tanszék rakta le a hazai számítástechnika tanárképzés alapjait.

Zsakó László – Fotó: ELTE
Zsakó László – Fotó: ELTE

Nevéhez fűződik Magyarország két legnagyobb tanári konferenciája, az INFO ÉRA és INFODIDACT elindítása is, ahol évente összegyűlnek a tehetséggondozással foglalkozó szaktanárok. Ő szervezte a DIDMATTECH nemzetközi konferenciáját is.

1985 óta kitalálója és elkötelezett szervezője volt az általános és középiskolások legnagyobb programozási versenyeinek. Nemzetközileg is kiemelkedő versenyrendszert épített fel, amely a legkisebbek LOGO versenyével kezdődik, és a felsősök, valamint a középiskolások Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyének programozás kategóriájával folytatódik.

2008 óta szervezője az egyetemisták programozási versenyének is, amire a nemzetközi egyetemista versenyek épülnek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!