Egy milliárdos felajánlotta, hogy felújítja a Hubble űrtávcsövet, de a NASA attól fél, hogy teljesen tönkretenné

2024. május 16. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Hubble űrteleszkóp 34 éve kering a Föld körül, azóta számtalan fontos méréssel szolgálta a tudományt, és gyönyörű űrfotókkal az amatőr csillagászokat, illetve a laikus közönséget. Az űrtávcső ma már elég elavultnak számít, hiszen az 1990-es évek legelejének csúcstechnológiája dolgozik benne, és pár éve már munkába állt utódja, a sokkal nagyobb teljesítményű műszerekkel felszerelt Webb űrtávcső. A Hubble ugyan még működik, de már nem igazán megbízhatóan – többek között azért, mert már régóta nem jártak nála űrhajós technikusok, szervizelni. Összesen öt ilyen nagygenerálon esett át a Hubble, az utolsó ilyen missziót 2009-ben indította az amerikai űrhivatal, az azóta már nyugdíjba küldött űrsikló-flotta egyik tagjával, az Atlantisszal.

A NASA már nem tervez ilyen küldetéseket – nem is lenne mivel, űrsiklók híján –, így a Hubble sorsa várhatóan az lesz, hogy a gravitáció egyre közelebb húzza a Földhöz, ahol, a jelenlegi számítások szerint 2034-ben, elég a légkörben.

Ezt szeretné megakadályozni Jared Isaacman amerikai milliárdos, aki online fizetési megoldásokkal gazdagodott meg, és a hobbiját, a repülést annyira komolyan veszi, hogy 2021-ben a SpaceX első kereskedelmi űrutazásán is részt vett. Isaacman felajánlotta a NASA-nak, hogy a saját pénzéből küldene egy karbantartó missziót a Hubble-höz, amiben természetesen ő maga is részt venne. Minden költséget ő állna, a NASA-nak csak szakmai segítséget kellene nyújtania a kiképzéshez, illetve engedélyt adni az egészre. Az űrhivatal sokáig nem válaszolt, kitérő választ adott, illetve az időt húzta, és most, az NPR által kiperelt illetve megszerzett dokumentumokból az is kiderült, miért.

Bár elvileg a NASA-nak nem kerülne semmibe az egész, az űrhivatalon belül nagy vita van arról, képes lehet-e Isaacman küldetése az űrteleszkóp felújítására, vagy csak veszélybe sodornák a Hubble-t, és saját magukat is. A kérdés mindenképpen jogos, hiszen a SpaceX űrhajójának nincsen olyan manipulátorkarja, mint az űrsiklóknak volt, és még soha nem próbálták ki élesben az űrsétához használható űrruháikat sem. A NASA nagy dilemmája most az, hogy hozzájáruljanak-e egy olyan misszióhoz, ami akár el is ronthatja a sok milliárd dolláros, és még évekig úgy-ahogy használható űrteleszkópot, és veszélybe sodorhatja magukat az űrhajósokat is – vagy lemondjanak a lehetőségről, hogy valaki a saját pénzéből áldozna több százmillió dollárt olyasmire, amire ők már nem akarnak adófizetői pénzt fordítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!