Egy év után sem újult ki az agydaganata az ausztrál sztárorvosnak, aki saját kutatásait használja a gyógyulásához

2024. május 14. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel a műtétje után egyelőre rákmentes Richard Scolyer ausztrál orvos. A patológust tavaly diagnosztizálták a glioblasztóma legagresszívabb altípusával, a legtöbb beteg esetében a túlélési idő kevesebb mint egy év. Kedden az 57 éves férfi bejelentette, hogy a legutóbbi MRI-vizsgálata sem mutatta ki a daganat kiújulását, írja a BBC. Scolyer esete nemcsak azért híresült el, mert Ausztrália egyik leghíresebb orvosa, hanem azért is, mert kísérleti terápiája saját maga úttörő kutatásain alapul.

Scolyer idén kollégájával és barátjával, Georgina Longgal együtt elnyerte az Év Ausztrálja címet, a melanoma elleni kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Az ausztrál Melanoma Institute társigazgatóiként a páros elmúlt évtizedben végzett, immunterápiával kapcsolatos kutatásai drámai módon javították az előrehaladott melanomával küzdő betegek eredményeit. A kutatás lényege, hogy a szervezet immunrendszerét használják fel a rákos sejtek megtámadására, ezt alkalmazza Long és csapata Scolyer kezelésére is. Az orvos lett tavaly az első agydaganatos beteg, aki kombinált, műtét előtti immunterápiában részesült. Long és csapata ugyanis felfedezte, hogy az immunterápia jobban működik, ha gyógyszerek kombinációjával, még a daganateltávolító műtét előtt kapja meg a páciens.

Scolyer azt mondja, természetesen mindez nem jelenti, hogy kigyógyult a rákból, de nyert egy kis időt, hogy élvezze az életet feleségével és három gyerekével. A két orvos korábban azt nyilatkozta, hogy a gyógyulás esélyei „icipicik”, de abban reménykednek, hogy a kísérleti kezelés meghosszabbítja az orvos életét, és hamarosan klinikai vizsgálatokat is végezhetnek majd glioblasztómás betegeken.

Év elején epilepsziás rohamokkal, májproblémákkal és tüdőgyulladással is küzdött, Scolyer azonban most azt mondja, már egészségesebbnek érzi magát. Visszatért a napi edzéshez is, ami gyakran 15 kilométeres kocogást is jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!