Vizsgálják az amerikai gyógyszerügyi hivatal és a gyógyszergyártó cégek közötti pénzügyi kapcsolatokat

2024. május 12. – 06:46

Másolás

Vágólapra másolva

A The BMJ szaklap egy friss jelentése aggodalmakat vet fel az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) vezetői és az általuk szabályozott gyógyszer- és orvostechnikai eszközöket gyártó cégek közötti pénzügyi összefonódások miatt.

A hivatalos amerikai szabályozás tiltja, hogy az FDA alkalmazottai pénzügyi érdekeltséggel rendelkezzenek bármely olyan szervezetben, amelyet az FDA jelentősen szabályoz, a hatóság pedig azt mondja, komolyan is veszi az összeférhetetlenséget. Peter Doshi, a The BMJ vezető szerkesztője viszont azt találta, hogy a gyógyszeriparral kapcsolatos pénzügyi érdekeltségek általánosak a szervezet vezetősége körében. Ez komoly etikai aggályokat vet fel.

Doshi elemzése szerint az FDA elmúlt 10 vezetője közül 9 a gyógyszeriparban dolgozott, vagy egy gyógyszergyártó cég igazgatótanácsában foglalt helyet. Ide tartozik Margaret Hamburg is, aki 2009 és 2015 között vezette a hatóságot. Ő is kapcsolatban állt az FDA által szabályozott cégekkel az FDA élén végzett munkája előtt és után is.

Az ő esete azért speciális, mert kollégáival ellentétben Hamburgnak megengedték, hogy pénzügyi érdekeltségei legyenek a Renaissance Technologiesban (RenTec), egy exkluzív fedezeti alapban, amelyet férje cége kezel. Erről az alapról a The BMJ úgy találta, hogy Hamburg FDA-ban töltött ideje alatt következetesen az FDA által szabályozott gyógyszergyártó cégekbe fektetett be.

A Kormányzati Etikai Hivatal (OGE) felülvizsgálatát követően Hamburg ígéretet tett arra, hogy lemond a vezető beosztásáról több mint 10 non-profit szervezetnél, valamint az egészségügyi termékeket szállító vállalat, a Henry Schein igazgatótanácsából is kilépett. Ekkor még nem volt az FDA vezetője. Hamburg férje, Peter Brown eladta részvényeit a Johnson & Johnsonban és a Merckben, és a pár megvált a RenTecben való részesedésének egy részéről is. Brown azonban megtartotta korábbi állását a RenTecnél, és egyikük sem mondott le a részesedéséről egy kiemelt termékben, a Medallion Fundban, amely a pénzügyi kimutatások szerint több mint 3 millió dollárt hozott 2009 és 2010 között.

Az OGE és az FDA sem volt hajlandó a The BMJ-nek bármilyen részletet közölni Hamburg és RenTec kapcsolatairól.

Egy meg nem nevezett „adminisztrációs tisztviselő” szerint a pár azért tarthatta meg részesedését a Medallionban, mert az alap olyan megoldáson alapul, amely „nem teszi lehetővé az emberi nyomon követést vagy befolyást, kivéve ritka esetekben”.

De az, hogy a Medalliont vezérlő algoritmus milyen mértékben működött emberi közreműködés nélkül, megkérdőjeleződött a strukturált pénzügyi termékekkel való visszaélésekkel kapcsolatos 2014-es szenátusi vizsgálat során, amelyben Brown kifejtette, hogy az algoritmust gyakran módosították a programozók.

Brown nem válaszolt a The BMJ interjúkérésére. A lap által átvizsgált negyedéves jelentések azonban azt mutatják, hogy a RenTec három nagy gyógyszergyártó cégben – az Amgenben, a Novo Nordiskban és az AstraZenecában – is átlagosan 518 millió dolláros részvényt birtokolt. A jelentések 10 gyógyszergyártó cégnél átlagosan 1 milliárd dollár feletti részesedést jeleztek.

„Ezek a tények aggodalomra adnak okot az FDA-vezetők pénzügyi részesedéseire vonatkozó jelenlegi szabályokkal kapcsolatban” – írta Doshi a jelentésben.

Hamburg szintén elutasította a The BMJ interjúkérését, de személyes kommunikációs stábján keresztül emailben válaszolt: „Orvosként és kormányzati tisztviselőként mindig nagyon komolyan vettem etikai kötelezettségeimet. Mielőtt átvettem volna az FDA biztosi pozícióját, az Egyesült Államok Szenátusa és a Kormányzati Etikai Hivatal (OGE) alaposan megvizsgált minden lehetséges konfliktust, beleértve azokat is, amelyek a férjem pozíciójából fakadhatnak. Ezeket a lehetséges konfliktusokat az aláírt etikai megállapodásokban kezelték, és a benyújtott pénzügyi közzétételi jelentéseket az OGE évente felülvizsgálta biztosi hivatalom ideje alatt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!