Nagyobb eséllyel élik túl a betegek a kórházi kezelést, ha az orvosuk nő

2024. április 23. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyobb a túlélési esélye azoknak a betegeknek, akiket női orvos kezel – derült ki a Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Tokiói Egyetem közös kutatásából. A vizsgálat során több mint 700 ezer, 65 év feletti amerikai beteg 2016–2019 közötti adataiból dolgoztak.

A női betegek jártak igazán jól, ugyanis a 30 napon belüli halálozási arány 8,15 százalék volt, amikor női orvos foglalkozott velük, míg ellenkező esetben ez az arány 8,38 százalék volt. Ez elsőre talán nem tűnik soknak, de a szerzők szerint klinikai szempontból szignifikáns különbségről van szó. A halálozási arány a férfiaknál is hasonlóan alakult, csak kisebb volt az eltérés: 10,15 százalék volt női orvossal, férfi orvossal pedig 10,23.

A női és férfi betegeknek is nagyjából 31 százalékát kezelte női orvos, és nemcsak a halálozásban jártak jobban, hanem a kórházba való visszakerülési rátával is. A többi mutatóban (például a kórházi kezelés hossza) nem láttak szignifikáns különbséget.

A kutatók szerint emögött az állhat, hogy a férfi és női orvosok sok esetben más módszerekkel gyógyítanak. Korábbi kutatások alapján a férfi doktorok gyakran alábecsülik a női betegek panaszait, fájdalomérzetét, bélrendszeri és szív- és érrendszeri panaszait, így a betegek nem részesülnek megfelelő ellátásban.

A női orvosok valószínűleg hatékonyabban kommunikálnak a női betegekkel, így azok nagyobb eséllyel adnak át fontos információkat, ami gyorsabb diagnózishoz és hatékonyabb kezeléshez vezet. A szerzők azt is megjegyezték, hogy a női betegek azt preferálják, ha bizonyos vizsgálatokat inkább női orvosok végeznek el.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a női és férfi orvosok másképp gyakorolják az orvoslást, és ezek a különbségek jelentős hatással vannak a betegek kezelésének kimenetelére”

mondta dr. Cugava Júszuke, a UCLA David Geffen Orvosi Iskolájának kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Kiemelte, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsék, mi állhat az eredményeik mögött.

„A téma jobb megértése olyan beavatkozások kidolgozásához vezethet, amelyek hatékonyan javítják a betegellátást.”

Hozzátette, hogy kezdésként meg kéne szüntetni a különbséget a női és férfi orvosok fizetése között, hogy több nő válassza a pályát – hiszen látszik, hogy a társadalom ezzel mindenképp jól járna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!