Megfejtették a kutatók, hogy miért okoz éhségérzetet a THC

2024. április 21. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Füvezéskor a THC befolyásolja az agy azon területét, amely az éhséget szabályozza, ezért áll be az úgynevezett „marihuánás éhség”, derül ki a Ohioi Állami Egyetem kutatásából, írja a CNN.

A THC nemcsak a marihuána adta mámort váltja ki, hanem azt is, hogy a drog fogyasztása közben megnő az ember étvágya. Az agy több részre oszlik: néhány terület a hangulatot szabályozza, néhány pedig az éhségérzetet. Kábítószer használatakor az mindenhova eloszlik, „így a THC eljut az agy azon részére, amely a hangulatért felelős, ezzel pedig eufóriát vált ki” – fogalmazott Gary Wenk, az Ohioi Állami Egyetem idegtudományi osztályának igazgatója. A THC ezután eléri az agy evésre vonatkozó részét, ezzel éhségérzetet vált ki.

A kannabiszról szóló kutatások azt mutatták ki, hogy a THC az agy egy olyan összetett rendszerét ösztönzi, amely a táplálkozást szabályozza. A THC kapcsolatba lép az agyban található receptorokkal, emellett pedig segíti olyan hormonok felszabadulását, amelyek serkentik az éhségérzetet.

Egy állatkísérlet azt mutatta ki, hogy a THC a szaglóreceptorokhoz kapcsolódik, ezzel fokozza a szaglást: ami erősebbé teszi az ételek aromáit, ezzel arra késztetve az embert, hogy többet egyen. Más kutatások alapján a THC olyan idegsejteket kapcsolnak ki, amelyek az éhségérzetet szabályoznák. A marihuána növeli a dopamin-szintjét is, ami szintén az evést fokozza.

„Az emberek tudják, mit kéne enniük, de hirtelen eltűnnek a gátlásaik, ami miatt egészségtelen ételeket kezdenek el enni” – foglalta össze Wenk. Az igazgató szerint ez sokszor súlyproblémákhoz vezet, az éhségérzet pedig felerősödik alapból is azoknál, akik túlsúlyosak. A kutatók elmondták azt is, hogy a THC hatását ismerve elkezdtek olyan gyógyszereken kísérletezni, amelyek pont az éhségérzetet csökkentik: a klinikai kísérletek azonban azt mutatták, hogy bár az éhségérzet valóban csökkenthető, az olyan mellékhatásokat okoz, mint a depresszió vagy az öngyilkossági gondolatok.

Mint Wenk összefoglalta: „Akár használ az ember füvet, akár nem, talán a legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni a THC hatását az étvágy szabályozásában, hogy segít az agyunknak abban, hogy biztosítsa a túlélést – vagyis azt, hogy mindenképp étkezzünk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!