Emberi pilótákkal párbajozik a mesterséges intelligencia vezette vadászgép az amerikai légierőnél

2024. április 21. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

A szimulátoros tesztek után az amerikai légierőnél már valódi vadászgépekkel (de természetesen nem valódi fegyverekkel) folytatott gyakorlatokba és tesztekbe is bevonják a mesterséges intelligenciát – jelentette be a Pentagon kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA.

Az MI-t klasszikus „dogfight” szituációba dobták be emberi pilóta ellen – ez az a harci helyzet, amikor két vadászgép párbajozik, kergetőzik a levegőben és próbálja az összes létező fegyverét és manőverező képességét bevetve kilőni a másikat, kb. mint a Top Gun filmekben. Az MI vezette harci gép egy kísérleti repülő, az X-62A volt, ami egy emberi pilóta irányította F-16-ossal párbajozott. A biztonság kedvéért ült emberi pilóta is az X-62A-ban, készen arra, hogy beavatkozzon, ha valami balul sülne el, de erre nem volt szükség.

Hogy melyik gép nyerte a légi ütközetet, azt a Pentagon nem hozta nyilvánosságra, de annyit igen, hogy a párbaj során egymástól 600 méteres távolságra kerültek, és bőven hangsebesség feletti, 1900 km/óra körüli sebességeket értek el. Ez nagyon intenzív harcot és manőverezést sejtet; a modern légipárbajoknál a rendkívül pontos műszerek és fegyverek miatt nemigen szoktak pár kilométernél közelebb kerülni egymáshoz a felek.

A DARPA közleménye szerint már 21 sikeres dogfight-gyakorlaton vannak túl, és a mesterséges intelligencia mindegyik gyakorlatból rengeteget tanul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!