100 ezer bezúzásra ítélt iPhone-t loptak el, és adtak el Kínába

2024. április 21. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 100 ezer használt iPhone került úgy a kínai használt telefonos piacra, hogy az Apple átadta őket megsemmisítésre, majd az ezzel megbízott cégnél egyszerűen ellopták őket – derül ki a Bloomberg riportjából. A szóban forgó készülékek az Apple csereprogramjából kerültek ki: ez az az akció, amikor az ember egy új iPhone vásárlásakor leadhatja a régit, és cserébe kedvezményt kap a telefon árából. Ezt a megoldást más gyártók és bolthálózatok is előszeretettel alkalmazzák, az ilyen használt telefonok általában egy alapos felújítás után a használt piacon kötnek ki, nem ritkán olyan fejlődő országokban, ahol hatalmas kereslet van az olcsó, de mégis státusszimbólumként villogtatható telefonokra.

A Bloomberg nyomozásából azonban kiderül, hogy az Apple sok esetben nem törődik a használt telefonokkal, egyszerűen kilóra eladja őket egy cégnek megsemmisíteni. Az egyik ilyen cég a GEEP, ami két év alatt több mint 500 ezer, új vásárlásnál beszámított és leadott iPhone-t, 25 ezer hasonló iPadet és 20 ezer Apple Watch-ot vett át a cégtől, hogy környezetkímélő módon bezúzza őket. Mint kiderült, ebből az adagból közel 100 ezer telefont elloptak (a GEEP három volt alkalmazottját vádolja ezzel), és azok a kínai használt piacon kötöttek ki.

Az Apple be is perelte szerződésszegés miatt a céget még 2020-ban, de az ügy azóta sem haladt előre jelentősen – sőt, 2025 elején automatikusan meg is szűnik az eljárás. Ez tulajdonképpen nem is jönne rosszul az Apple-nek, aminek nem hiányzik, hogy a reflektorfénybe kerüljön, hogy miközben a környezetbarátságot és a fenntarthatóságot tűzi a zászlajára, bezúzatja az amúgy még tökéletesen használható telefonjait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!