Több amerikai toronyházban is lekapcsolják éjszaka a lámpát, hogy megvédjék a madarakat

2024. április 14. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban több toronyház üzemeltetője is lekapcsolja éjszakára az épület kivilágítását, hogy megóvják a költöző madarakat – írja a BBC. Ez Texasban kiemelten fontos, ugyanis két nagy vándorlási út is keresztezi egymást az államban, így évente 2 milliárd (azaz minden harmadik) madár repül át rajta tavasszal.

2017 májusában egy éjszaka alatt 395 madár repült neki egy galvestoni toronyháznak. Az utca tele volt madártetemekkel, az állatvédőknek mindössze három madarat sikerült megmenteniük.

A költöző madarakra (is) nézve nagy veszélyt jelentenek a fényesen kivilágított városok, települések. Felmérések szerint csak az USA-ban 365 millió-1 milliárd madár repül neki valamilyen kivilágított épületnek évente – és nemcsak a toronyházakról van szó, hanem a rengeteg lakóházról is, amiket gyakran éjszakára is kivilágítva hagynak. Egész pontosan a halott madarak több mint fele ilyen alacsonyabb épületekbe ütközik.

De ahogy a galvestoni toronynál is látszik, a magas épületek, kivilágított konferencia-központok és irodanegyedek aránytalanul nagy veszélyt jelentenek a vándorló madarak számára, már csak az épületek méretéből adódóan is. 2023 októberében közel ezer madár csapódott bele egy éjszaka alatt egy tóparti konferencia-központba Chicagóban.

Nem tudni pontosan, hogy a madarak miért vonzódnak a mesterséges kivilágításhoz, de az biztos, hogy nem tudnak neki ellenállni. Általában éjszaka vándorolnak, a csillagok alapján tájékozódva, nappal pedig a Nap segítségével igazodnak el. Éjszaka viszont gyakran repülnek bele kivilágított épületekbe és építményekbe, és sokszor erős fényforrások köré gyűlnek. Valószínű, hogy a mesterséges fény vonzza őket éjszaka, ugyanakkor össze is zavarja a madarakat és gyakorlatilag csapdába ejti őket.

A Galvestonban történt eset után szakértők arra jutottak, hogy esélyes, hogy a kivilágításnak köze volt ahhoz, hogy a madarak nekimentek az épületnek. Az épületben székelő American National Insurrance Company azóta minidig lekapcsolja éjszakára a külső és belső lámpákat, amikor megindul a tavaszi és őszi vándorlás. Nem csak ők tesznek így, Észak-Amerikában több városban is léteznek hasonló kezdeményezések. A 2017-es volt az egyetlen tömeges madárbaleset az épület történetében.

A projekt túlnőtt az épületen, és a Lights Out, Texas!-kampányhoz már több fenntartó is csatlakozott, és a vándorlások alatt este 11 és reggel 6 között lekapcsolják a lámpákat. 24 közösség csatlakozott a kezdeményezéshez, ami hatékonynak tűnik – bár még nincs elég adat ahhoz, hogy ez egyértelmű legyen. A chicagói McCormick Place 20 éves vizsgálata során kutatók arra jutottak, hogy 60 százalékkal kevesebb madár csapódott az épületbe, amikor le voltak kapcsolva a fényei.

A madarak számára Chicago, Houston, Dallas, New York és Atlanta fényszennyezettsége a legveszélyesebb, és ezekben a városokban mind vannak már Lights Out-projektek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!