Pihenjen meg egy percre, és nézze, ahogy a Google robotjai totyogva fociznak!

2024. április 13. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Google mesterséges intelligencia segítségével megtanított focizni néhány robotot. Az anyacég Alphabet alá tartozó DeepMind kutatói a Science Robotics című szaklapban mutatták be, hogy hogyan fejlesztették a kétlábú gépek motoros készségeit.

A bemutatott videóban két robot játszik egymás ellen. Pontosabban karjaikat lóbálva totyognak a labda után, és cseleznek, blokkolnak, fekszenek, kelnek. Az utóbbi két mozgásformát viszonylag gyakran, de ijesztően gyorsan hajtják végre.

A robotok programozásának egyik nehézsége az, hogy minden mozdulatot előre meg kell adni. A mesterséges intelligenciának hála viszont a DeepMind több MI-s oktatói módszer segítségével úgy tanította a robotokat, hogy önállóbban alkalmazkodjanak a helyzetekhez.

Ezt a módszert mély megerősítő tanulásnak hívják, és az egyik lényege, hogy a gép virtuális jutalmat kap, ha elvégez egy feladatot. Először előre betáplálták a szükséges készségek alapjait, majd erre ráhúztak a mély megerősítő tanulást. Ennek hála a robotjaik 181 százalékkal gyorsabbak voltak, 302 százalékkal gyorsabban fordultak, 34 százalékkal gyorsabban rúgtak és 63 százalékkal kevesebb idő kellett nekik, hogy esés után felálljanak, mint azoknak a robotoknak, akiket nem oktattak ezzel a technikával.

Így a robotok olyan dolgokat is kipróbáltak, amik a kutatóknak eszébe sem jutott, hogy beprogramozzák. Például azt, hogy a talpuk egyik sarkára nehézkedve fordulnak, amit a szerzők szerint kifejezetten bonyolult lett volna előre beprogramozni, vagy azt, hogy védekezés közben olyan mintában futottak, amivel jobban zavarták a támadó robotot.

Mindennek nem feltétlenül az a célja, hogy a sportolók következő utáni generációja már futószalagról érkezzen, hanem az, hogy felderítsék, hogy lehet viszonylag gyorsan finommotoros készségeket tanítani robotoknak, ami rengeteg iparágban kifejezetten hasznos lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!