Egy egycentis parazita élt évekig egy nő szemében

2024. április 12. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ritka fertőzést találtak egy 28 éves nő szemében, amit egy parazita okozott, ami évek óta élhet a fejében – írja a Live Science. Az orvosok a megfigyeléseiket a JAMA Ophtamology című szaklapban publikálták. Először okuláris pentasztomiázissal diagnosztizálták, ami egy olyan, ritka fertőzés, amit féregatkák (pentastomida) okoznak.

Ezek néha hüllőkről kerülnek rá emberekre, és a szerzők szerint a beteg rendszeresen evett krokodilhúst, onnan szerezhette a parazitát, ami az évek során 1 centisre nőtt a kötőhártyája alatt.

A kongói nőnél más tünetet nem találtak, csak a csomót, ami már két éve a szeme jobb sarkában nőtt. A vizsgálatok során kiderült, hogy a csomó magától mozog, így kiműtötték. Ekkor látták, hogy egy c-alakú lárváról van szó, amiről további elemzés után kiderült hogy az Armillifer grandis nevű faj egyede.

Ezek életük utolsó szakaszában általában kígyók tüdejében raknak tojást, amik a hüllő száján vagy emésztőrendszerén át kerülnek a szabadba. Ott általában összeszedi őket egy rágcsáló, amiben kikelnek a lárvák, és amit később valószínűleg levadász egy kígyó, így zárul a kör.

A tojásokat fertőzött étel vagy víz elfogyasztásával emberek is be tudják nyelni, de akár egy fertőzött kígyótól is elkaphatják, például ha nem sütik át eléggé, mielőtt megeszik. A nő azonban mondta, hogy soha nem evett kígyót, ezért valószínű, hogy krokodilhússal vitte be a szervezetébe. Előfordulhat, hogy maga a krokodil volt fertőzött, de az is lehet, hogy a piacon egy kígyóról került át a parazita a krokodilra. Mindenesetre ez lenne az első feljegyzett eset, hogy az A. grandis krokodilról kerül emberbe.

Fertőzés (ritka) esetén a legtöbbször a parazita az emberi szervekbe vagy azok köré eszi be magát, és sokszor semmilyen tünetet nem okoz. Épp ezért gyakran olyankor derül ki a fertőzés, amikor valakit valamilyen teljesen más okból műtenek. Rosszabb esetben azonban perforációhoz, durva immunrendszeri reakcióhoz és akár halálhoz is vezethetnek. Ritka, hogy a szemben jelennek meg, de ezeket legalább könnyebb kiszúrni.

A jelentés szerzői szerint muszáj kiműteni a parazitát, mert ha csak gyógyszerekkel megölik, a lebomló maradványa veszélyes immunreakciót okozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!