Cenzúrázza az Instagram a privátban küldött meztelen fotókat

2024. április 12. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Új eszközöket vet be az Instagram, hogy megvédjék a tinédzsereket a kéretlen meztelen fotóktól, derül ki a cég közleményéből, amiről a Guardian számolt be. Minden kiskorú, aki használja az alkalmazást, elhomályosítva fogja látni a meztelen fotókat. Egyelőre tesztjelleggel vezetik be a meztelen képek cenzúrázását a képes zaklatás és zsarolás elleni kampányuk részeként.

A 18 év alatti felhasználók automatikusan cenzúrázva fogják kapni a meztelen képeket, de a felnőtteket is arra fogják bátorítani, hogy kapcsolják be ezt a funkciót. Figyelmeztetéssel együtt fogják megkapni a felhasználók a meztelenséget tartalmazó felvételeket. Az alkalmazás megadja majd a lehetőséget a felhasználónak arra, hogy megnézhessék a meztelen fotókat, de arra is, hogy jelentsék és letiltsák a képeket küldő profilt.

Azok, akik intim fotókat küldenek privát üzenetben, fognak kapni egy figyelmeztetést arról, hogy legyenek elővigyázatosak az ilyen felvételek küldésénél. Arról is kapnak ekkor majd információt a felhasználók, hogy bármikor visszavonhatják a kép elküldését. Azt ugyanakkor nem garantálják nekik, hogy addigra nem látta már őket valaki.

A meztelen képekkel zsarolók jellemzően privát üzenetben győzik meg az áldozatukat, hogy az küldjön meztelen fotókat magáról. Általában ezután a támadó azzal fenyegeti az áldozatot, hogy nyilvánossá teszi a fotókat, amennyiben az áldozat nem teljesíti valamilyen szexuális vagy pénzbeli követelésüket.

Az Instagram részben az ilyen zsarolásoktól, részben a kéretlenül kapott meztelen fotóktól akarja megvédeni a kiskorú felhasználókat azzal, hogy az ő képernyőiken kitakarja a meztelen felvételeket.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a céget tulajdonló Meta Platforms egyelőre csak az Instagramon teszteli ezt az intézkedést. Övék többek között a WhatsApp és a Facebook is, de ezeken a platformokon továbbra is ki lesznek téve annak a kiskorúak, hogy kitakarás nélkül kaphatnak meztelen felvételeket.

A közelmúltban hevesen kritizálták az Instagramot és más közösségi oldalakat, hogy nem védik eléggé a fiatal felhasználókat a zaklatásoktól. Mark Zuckerberg, a Meta Platforms tulajdonosa és vezérigazgatója nemrég az amerikai szenátus előtt hivatalosan kért bocsánatot az internetes zaklatások áldozatainak családjaitól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!