Találkozott már szerencsejáték-függővel?

2024. április 9. – 04:59

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon hetente átlagosan több mint egymillió ötöslottó-szelvényt töltenek ki az emberek. A hatos- és skandináv lottóval együtt ez a szám bőven kétmillió fölött van, és ez még tovább emelkedik, amikor a halmozódó főnyeremény a milliárdos határ fölé kúszik. És ez csak a lottó, ott van még a sportfogadás, a kaparós sorsjegyek, a kaszinók, az online szerencsejáték. Van akinek az ilyesmi kikapcsolódás, szórakozás, egy kis izgalom aprópénzért, milliós nyeremény reményében, de vannak olyanok is, akik számára komoly probléma, akár súlyos függőség lehet.

Az ELTE Pszichológiai Intézetének kutatói most egy nagyszabású nemzetközi kutatás keretében vizsgálják a szerencsejáték, a szerencsejátékokat játszók és a szerencsejáték-függők társadalmi megítélését. A kutatást a Gibraltári Egyetem fogja össze, és egyszerre zajlik Magyarország mellett az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Kenyában, Svájcban, Olaszországban és Kanadában, és bárki részt vehet benne, aki elmúlt 18 éves, akár játszott valaha szerencsejátékkal, akár nem.

A résztvevőket egy rövid 10-12 perces online kérdőív kitöltésére kérik (akik szoktak szerencsejátékozni, a kérdőív végén egy rövid visszajelzést is kapnak a szerencsejátékkal kapcsolatos magatartásukról). Amellett hogy segít megérteni a pszichológusoknak a jelenséget, és annak társadalmi megítélését, a teszt kitöltői között 35 és 15 ezer forint értékű Media Markt ajándékkártyákat sorsolnak ki.

A kérdőív természetesen névtelen, a részvétel önkéntes, és bármikor megszakítható, a válaszokat kizárólag kutatási célra használják fel. Ahogyan a pszichológiai kutatásokban mindig, így itt sincsenek „jó” vagy „rossz” válaszok, és azoknak a válaszaiból is fontos következtetéseket tudnak a kutatók levonni, akik nem érintettek a szerencsejáték-függőségben, vagy akár nem is játszottak ilyesmit soha.

Bővebb információért és a kutatásban való részvételhez kattintson erre a linkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!