A saját mesterséges intelligenciája által generált álhírt terjesztett az X

2024. április 7. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbentő hírek jelentek meg tegnap az X kezdőlapján sokaknak: a tweet szerint Irán megtámadta Izraelt, és rakétákat lőtt ki Tel-Avivra. Ilyesmi persze nem történt, de annyira nem nehéz elhinni, hogy megtörténhet, éppen ezért valószínűleg sokan bedőltek a hírnek. Még ennél is aggasztóbb, hogy a hamis címet nyilvánvalóan az X saját hivatalos mesterséges intelligencia chatbotja, Grok generálta, majd az X népszerű híreket futtató funkciója, az Explore reklámozta frissített verziójának legelső napján, írja a Mashable.

2020-ban a Twitter összeállított egy csapatot, amelynek az volt a feladata, hogy az algoritmus mellett ajánljon híreket és kontextusba helyezze a felkapott trendeket. Egy évvel később a Twitter partnerséget kötött az AP-vel és a Reutersszel, hogy tovább erősítse ezt a funkcióját.

Röviddel azután, hogy Musk 2022 októberében megvásárolta a céget, eltűnt a felkapott témákról szóló írásos kontextus, és Musk elbocsátotta a Twitter szerkesztőit. Ezen a héten aztán kiderült, hogy az X-en is lesz „Felfedezés” funkció, vagyis Explore oldal, ahol a legfrissebb és legnépszerűbb témákat fogják futtatni. Április 4-én aztán el is indult az új verzió.

A frissítés minden egyes felkapott témában a legnépszerűbb felhasználói bejegyzéseket, valamint a felhasználói tartalom felett egy könnyen áttekinthető összefoglalót kínál a témáról. Az oldal legtetején egy X által létrehozott címsor olyan információt nyújt az olvasóknak, mintha egy cikket olvasnának a témában.

Musk azonban nem hozta ehhez vissza a régi csapatot, sőt, fel sem vett hozzá senkit, a tartalmat az X mesterséges intelligenciát használó chatbotja, Grok készíti. A Mashable szerint a mostani álhír azért kaphatott ekkora nyilvánosságot, mert hitelesített fiókok kezdték nagyüzemben terjeszteni ugyanazt a tweetet, és még egy ellenőrizetlen videót is csatoltak hozzá. Grok ezek alapján alkothatta meg a hivatalosnak tűnő narratívát a történethez, az Explore oldal pedig úgy kezelte, mintha valós hír lenne. A chatbot tehát egy gyorsan terjedő álhírből generált megtévesztő történetet.

Ez egyébként nem az első eset, hogy Grokot álhírek terjesztésén kapják: korábban is voltak hírek arról, hogy privát chatelés közben hamis információkat terjesztett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!