Egy 48 négyzetméteres konténerben éltek hat napig magyar űrhajósjelöltek

2024. március 29. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen zárult a négy űrhajósjelölt hatnapos izolációs tréningje, aminek célja az volt, hogy felkészítse őket az űrutazásra – közölte a HUNOR – Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán.

A tréning március 22-én kezdődött, és egy 48 négyzetméteres konténerlétesítményben zajlott. A helyiséget úgy alakították ki, hogy a jelöltek megtapasztalhassák, milyen kihívásokkal szembesülhetnek az utazás során. Így a mindennapi munkájukat, a tisztálkodást, az alvást és az étkezést is úgy kellett elvégezniük, mintha már az űrben lennének. A létesítményben tudtak edzeni, egy külön munkaterületen pedig tudományos kísérletek modellezésén dolgoztak, mint például gyógyszer- és anyagtudományi kísérlet, 3D-nyomtatás, valamint rádiótechnikai és áramlástani folyadékkísérlet.

Az űrhajósjelöltek mentális, pszichológiai és fizikai állapotát a nap 24 órájában figyelték. Miközben a parancsnokuk, a Terrorelhárítási Központ kiképzőtisztje azt is követte, hogyan reagálnak a létesítmény lakói a stresszhelyzetekre, valamint az alvásmegvonásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!