Prioritás lesz az űrszektor a magyar EU-elnökségben

2024. március 28. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az űrkutatás központi téma és prioritás lesz a magyar európai uniós elnökség során, mondta a Magyar egyetemi űrkutatási fórum megnyitóján Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A fő fókusz az európai űrstratégia megvalósítása lesz a biztonsági és védelmi szempontokat kidomborítva, valamint az európai űrtörvény további kialakítása és az Unió helyzetének megerősítése a globális űrversenyben.

„A krízismenedzsment, a biztonsági, védelmi kérdések nagyon fontosak” – mondta a miniszteri biztos. „Az Európai Unió csak egy szereplő a globális versenyben a többi nagy játékos, például az Egyesült Államok, Oroszország, India mellett. Ott van Izrael, egy tízmilliós állam, és saját holdprogramja van. Biztosítanunk kell, hogy versenyben maradunk, és hogy az európai űrszektor hatékonysága megfelelő. Ehhez fokoznunk kell a munkát.”

A miniszteri biztos kiemelte, hogy az űrtörvény már fejlesztés alatt áll, de a magyar EU-elnökség alatt az is prioritás lesz, hogy az első vázlatokat tovább fejlesszék. Az Európai Bizottság még a magyar elnökség előtt szeretné az első verziót befejezni. A törvénynek három fókusza lesz:

  • a biztonság, vagyis a műholdak biztonságos működése,
  • az ellenállóképesség, vagyis az Európai Unió és űrinfrastruktúrájának védelme,
  • illetve a fenntarthatóság, vagyis az űrműveletek hosszú távú működésének garantálása.

A miniszteri biztos azt is ismertette, hogy a magyar EU-elnökség alatt a Versenyképességi Tanács űrszektorért felelős elnöke Szijjártó Péter lesz. Az EU-elnökséggel Magyarország az Űrmunkacsoportot (Working Party on Space) is vezetni fogja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!