A mellrákos sejtek hibernálják magukat, hogy kicselezzék a hormonos kezelést

2024. március 26. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mellrák-sejtek egyfajta hibernációval cselezik ki az ellenük irányuló kezeléseket – írja a Telegraph. A Cancer Discovery című szaklapban megjelent kutatás szerint a rákos sejtek ideiglenesen deaktiválják magukat, amikor elindul a műtét utáni hormonterápia, aminek pont az lenne a célja, hogy elpusztítsa az esetleg megmaradt rákos sejteket.

A kutatók ösztrogén-receptor pozitív mellrákos betegeket vizsgáltak, akik az érintettek nagyjából 80 százalékát teszik ki. A deaktivált sejtek évek, évtizedek után helyreállhatnak, ezért van az, hogy a kezelések után nagyjából a betegek felénél újra megjelenik a betegség.

A szerzők arra jutottak, hogy ha megcélozzák a G9a nevű enzimet, akkor megakadályozzák, hogy a sejtek deaktiválódjanak és a hormonkezelés eltűntesse a már hibernáló sejteket is.

„Remélem, hogy a korai eredményeink olyan kutatásokhoz vezetnek majd, amelyek ezeket a szunnyadó emlőráksejteket célozzák meg, hogy egy nap a betegek évekig tartó hormonterápia nélkül is biztosak lehessenek abban, hogy a rák nem tér vissza”

– mondta Luca Magnani, a londoni Rákkuntató Intézet professzora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!